Тъмни ли са тъмните стаички и други нарушения | webcafe.bg
newscafe

Тъмни ли са тъмните стаички и други нарушения

Webcafe.bg
23.10.2011, 12:22 (обновена 23.10.2011, 14:24)
вот, избори

БНТ засне скандално нарушение във Варна, което не гарантира тайната на вота

БНТ засне скандално нарушение във Варна, което не гарантира тайната на вота. Оказва се, че при заставане до стаичката за галсуване се вижда какво се случва вътре.

"Всеки, който е отвън може да наднича как галсуват хората и да се контролира дали се гласува така както някои хора са се разбрали", коментира БНТ. Малко по-късно проблемът е бил сменен, уведоми председателя на общинската избирателнакомисия Иван Лечев.

Сигнал за коза, преминала през село Ново Железаре с изписан номер на бюлетина на кандидат за общински кмет, е получен в Общинската избирателна комисия (ОИК) в Хисаря. Това съобщи агенция "Фокус", цитирайки председателят на комисията Йордан Данбулев.

Козата била преминала със стадо през селото. Сигналът е подаден от застъпници на други кандидати за кметове, а в момента случаят се проверява.

10 сигнала за нарушения в изборния ден са получени в Областния ситуационен център на ОДМВР - Велико Търново до 11.30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР, като един от тях е, че из град Дебелец се разхожда лек автомобил, облепен с агитационни материали. По всеки от сигналите е извършена проверка, но до момента не са констатирани данни за извършени престъпления. В 09,00 ч. е получен сигнал от Свищов за това, че в избирателните списъци на една от секциите има записани хора, които са починали, както и, че в една от избирателните секции група лица пречат на изборния ден.

Във Facebook Dimitar Ivanov - главен секретар на една от парламентарните сили, разпространи снимка от бюлетината, с която е гласувал, като твърди, че тя прозира и дава възможност да се види за кого е гласувал. Той уточнява, че за да не нарушава изборния кодекс, забраняващ заснемането на вота, не е снимал при отворена бюлетина, а само гърба на бюлетината. По негова преценка тя не отговаря на изискванията за непрозрачност. При сгъната бюлетина се вижда дали си гласувал с № 2 (номера в бюлетината на ГЕРБ), или не си, отбелязва Иванов.

549 сигнала от започване на изборния процес до 11, 30 ч. са получени в Оперативния щаб на МВР досега, стана ясно на пресконференция в МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Три сигнала са получени за съдействие на СИК – 2 във Варна и 1 в София.
Има един задържан в кв. „Факултета” – за записване в тетрадка на лицата, които гласуват. По случая се извършва проверка.

Прокуратурата поема сигнали от граждани, представители на политически партии, кандидати за кметове, техни застъпници, медии. Към момента се работи по над 200 такива сигнала и са образувани 59 досъдебни производства на територията на цялата страна. Обвиняемите лица по образуваните досъдебни производства вече са над 20. Четирима са задържани. Новите досъдебни производства от днес са седем. Три вече са прекратени преди около десетина дни.

В Пирдоп за изчезналите бюлетини е образувано производство към неизвестен извършител. Преценява се дали става дума за недоставени бюлетини, чиято липса е установена или за кражба. Към момента не са установени конкретни данни за кражба.

Най-големият процент сигнали са за купуване на гласове. Две са свързани с пречене на лице да осъществи избирателното си право.

Различните урни, в които избирателите трябва да пускат бюлетини за президент и за местна власт, объркват хората в малките населени места. Това съобщиха пък от Института за социална интеграция (ИСИ), които са една от организациите, наблюдаващи за нарушения на изборите днес.

От рано сутринта в СИК №13 на варненското село Николаевка, община Суворово, гласуването било спирано няколко пъти. Оказало се, че бюлетини са пускани в урни не за съответния избор.

Партия поиска спиране на изборите в Кубрат - номерът й не фигурирал в бюлетината за общински съветници. От партията съобщиха, че са регистрирани, получили са номер при тегленето на жребия, но ги няма в бюлетината. Оттам заявяват, че са лишени от правото си да участва в изборите за съветници в Кубрат. Затова настояват ЦИК да спре незабавно изборите там, да се отпечата нова бюлетина и да се насрочат нови избори.

Председателите на три от общо 11-те български организации, регистрирани като наблюдатели на изборите, са кандидати в самите избори или са свързани с такива. Сигнал за това е подало до ЦИК едно от сдруженията, което следи за нередности при вота - "Его политико".

От сдружението припомнят, че Изборният кодекс дава възможност на всички кандидати да излъчат застъпници, които да го подпомагат и да защитават интересите им. Чрез свързани с тях наблюдатели партиите и кандидатите могат да заобиколят забраната за повече от един застъпник на кандидат, алармират ЦИК от сдружението.

"Така те могат да установят контрол над определени избирателни секции и да окажат натиск за манипулиране на вота на избирателите. Ние, в студентско сдружение "Его политико" вярваме, че присъствието на партийно обвързани и обременени неправителствени организации може да застраши честното и демократично провеждане на изборите", заявяват наблюдателите.

Oще: вот  избори  нарушения 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.