Изплащането на трудови възнаграждения ще се извършва само по банков път в посочена от служителя банкова сметка, предвижда одобрена от МС промяна в Кодекса на труда | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът одобри: заплати - само през банкомат

Webcafe.bg
08.09.2010, 15:02 (обновена 08.09.2010, 15:57)
симеон дянков

Министърът на финансите Симеон Дянков в опит да ограничи сивата икономика...

Изплащането на трудови възнаграждения ще се извършва само по банков път в посочена от служителя банкова сметка. Това ще става в случаите, когато работникът или служителят живее или работи в населено място, в което има доставчици на платежни услуги.

Промяната в Кодекса на труда е част от промените в няколко закона, които ще ограничат сивата икономика, се посочва в мотивите на правителството към одобрения днес от МС проект.

Промените засягат Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), Търговския закон (ТЗ), Кодекса на труда. Предлага се приемането и на нов закон - за ограничаване на плащанията в брой.

Условието няма да важи само в малки населени места, където няма банка, банкомат или поща.

Със законопроекта за ограничаване на плащанията в брой се предлага паричните плащания над 5000 лева, включително между юридически и физически лица, да стават само по безкасов път. По банков път ще се извършват и плащанията на стойност под 5000 лева, ако представляват част от плащания по договор, която е равна или надвишава 5000 лева. Разпоредбите не се отнасят до тегленето и внасянето на пари в брой от и в собствени банкови сметки.

Новите текстове отнемат възможността лице, което е управлявало лошо фирмата си да управлява друго търговско имущество. Предложението се състои в ограничаване на правото за придобиване дружество с ограничена отговорност на лица, обявени в несъстоятелност или участвали в управлението на дружества, обявени в несъстоятелност, ако са оставили неудовлетворени кредитори.

Oще: банков път  заплати  кодекс на труда  плащания  правителство 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани