Изплащането на трудови възнаграждения ще се извършва само по банков път в посочена от служителя банкова сметка, предвижда одобрена от МС промяна в Кодекса на труда | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът одобри: заплати - само през банкомат

Webcafe.bg
08.09.2010, 15:02 (обновена 08.09.2010, 15:57)
симеон дянков

Министърът на финансите Симеон Дянков в опит да ограничи сивата икономика...

Изплащането на трудови възнаграждения ще се извършва само по банков път в посочена от служителя банкова сметка. Това ще става в случаите, когато работникът или служителят живее или работи в населено място, в което има доставчици на платежни услуги.

Промяната в Кодекса на труда е част от промените в няколко закона, които ще ограничат сивата икономика, се посочва в мотивите на правителството към одобрения днес от МС проект.

Промените засягат Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), Търговския закон (ТЗ), Кодекса на труда. Предлага се приемането и на нов закон - за ограничаване на плащанията в брой.

Условието няма да важи само в малки населени места, където няма банка, банкомат или поща.

Със законопроекта за ограничаване на плащанията в брой се предлага паричните плащания над 5000 лева, включително между юридически и физически лица, да стават само по безкасов път. По банков път ще се извършват и плащанията на стойност под 5000 лева, ако представляват част от плащания по договор, която е равна или надвишава 5000 лева. Разпоредбите не се отнасят до тегленето и внасянето на пари в брой от и в собствени банкови сметки.

Новите текстове отнемат възможността лице, което е управлявало лошо фирмата си да управлява друго търговско имущество. Предложението се състои в ограничаване на правото за придобиване дружество с ограничена отговорност на лица, обявени в несъстоятелност или участвали в управлението на дружества, обявени в несъстоятелност, ако са оставили неудовлетворени кредитори.

Oще: банков път  заплати  кодекс на труда  плащания  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.