Нови правила за избор на главен съдебен инспектор | webcafe.bg
newscafe

Нови правила за избор на главен съдебен инспектор

Webcafe.bg
27.02.2014, 13:51 (обновена 27.02.2014, 14:30)
Веселина Тенева

Веселина Тенева бе единствен кандидат за главен съдебен инспектор, който се избира с гласовете на 2/3 от депутатите

Народното събрание се поправи с правилата за избор на главен съдебен инспектор - и единодушно прие желаещите поста да минат през публично изслушване в правната комисия, която ще получава становища за тях от неправителствени и научни организации.

Друго изискване е концепция за бъдещета им работа и декларация за имотното им състояние.

Процедурата се бави вече една година, въпреки критиките на Брюксел, и бе спряна, след като между Коледа и Нова година БСП и ДПС внесоха единствената номинация на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Това породи редица критики, че изборът на важния пост се прави на тъмно.

Тогава депутатите бяха дали прекалено кратък срок за номинации, които се внасят чрез тях - и то в момент, когато Народното събрание бе във ваканция. ГЕРБ първоначално нямаха възражения, но след това се обявиха срещу процедурата. За да бъде избран новият главен съдебен инспектор, трябва квалифицирано мнозинство в пленарната зала - 2/3 от гласовете на депутати.

По-късно се оказа, че семейството на Тенева е замесено в съмнителни имотни сделки. Последва спешно изслушване във ВСС, което установи, че няма нищо нередно, а Европейската комисия обяви, че следи изкъсо казуса.

Така се стигна до приемане на нови правила за издигане на кандидати и за избор на главен съдебен инспектор към Инспектората към ВСС. Предложенията отново ще се правят чрез народните представители, но трябва да бъдат аргументирани с концепция за работа на кандидата, имуществена декларация и декларация за произхода на средствата.

Срокът за номинации е 2 април. През октомври м.т. предишният титуляр на поста - Анна Караиванов, подаде оставка, тъй като мандатът й изтече още през януари 2013 г.

Oще: веселина тенева  всс  европейска комисия  народно събрание  правосъдие  съд  съдебен инспектор 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани