МВР овладяло кризата с бежанците | webcafe.bg
newscafe

МВР овладяло кризата с бежанците

Webcafe.bg, по БГНЕС и Дарик
23.12.2013, 14:47 (обновена 24.12.2013, 14:22)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Вътрешният министър е разпоредил проверка в МВР за случаите, при които е използвана сила за задържането на заподозрени

Към момента в голяма степен сме овладели кризата с бежанците. Драстично намалихме броя на влизащите на територията на страната нелегални емигранти. Възможно и вероятно е този месец ние да сме на нивата от 2012 г. Това каза в Шумен вътрешният министър Цветлин Йовчев, като уточни, че към вчерашна дата в ареста на гранична полиция е имало само 4 души, а преди е имало дни с по 500.

Според Йовчев, вероятно няма да се наложи и разкриването на нови центрове за бежанци. "С предприетите мерки за увеличаване капацитета на местата за настаняване на бежанци, също в голяма степен отговорихме на предизвикателствата. Съществено се повиши капацитетът на Държавната агенция по бежанците и това е процес, който продължава. Разбира се трябва да сработят още мерки, но към момента планът се изпълнява в срок и аз съм убеден, че ще се справим", каза още вътрешният министър.

Той коментира и готвените промените в закона за МВР за носенето на лично оръжие и правото на самозащита.

Вицепремиерът коментира още проекта за промени в Наказателния кодекс, като засегна темата с правото на носене на лично оръжие и използването му за самоотбрана и защита на лични имоти. „Трябва в обществото да се намери баланс, от една страна да се даде възможност на хората да защитят себе си и близките си, от друга страна това нещо да не даде възможност да се отиде в другата крайност" поясни министърът.

Той допълни, че е противник на възможността да се разширява обхвата на възможностите за носене на оръжие: „Аз не мисля, че за българина е характерно насилието. Съвсем различно общество е примерно от това в Съединените щати, там е различна култура (...) Не мисля, че оръжието само по себе си може да реши проблемите. Трябва да изградим система, такава, че да гарантира обществената сигурност и ред".

Ревизия

МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специалиизрани сили при арести, обяви Йовчев. По думите му, ще бъдат проверени всички операции на служителите на реда, при които при задържане на даден човек е употребена сила или са използвани помощни средства.

„Не във всички случаи има нужда от това, по Закон са описани казусите, при които може да се използва сила и помощни средства, да не говорим, че имаме и решение на съда в Страсбург, който показва, че част от една от тези операции е проведена без да има налице такава необходимост", подчерта Йовчев. По думите му, резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично, а се очакват те да стана ясни, най-вероятно в средата на месец януари.

Oще: арест  бежанци  лично оръжие  мвр  самоотбрана  страсбург  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.