Държавната енергетика залиня | webcafe.bg
newscafe

Държавната енергетика залиня

Webcafe.bg
03.08.2013, 12:10 (обновена 03.08.2013, 14:07)
АЕЦ Козлодуй

Снимка: © Sofia photo agency

За първи път от 40 години Първа атомна излиза "на червено"

Ред енергийни дружества показват лоши финансови резултати през първото полугодие на 2013 г. Сред тях е и АЕЦ "Козлодуй", която за първи път в 40-годишната си история работи на загуба, съобщава "Труд".

Централата отчита 5.8 млн. лв. загуба от дейността си за първите 6 месеца на годината, при положение че за същия период м.г. има 90 млн. лв. печалба.

Като основна причина за рязкото влошаване на финансовия резултат в отчета на централата е посочено намалението с 13% на произведената електроенергия в сравнение с първите 6 месеца на 2012 г. Това е станало главно през април-юни т.г., когато времето беше топло, консумацията на ток в страната рязко падна, а износ нямаше заради висока преносна такса.

Освен това атомната централа отчита рязко намаление на продажбите на ток на свободния пазар - с 22%, при положение че значителна част от печалбата идва точно оттам. Токът, който продава на НЕК на регулирани от държавата цени, е намалял само с 6%.

"Откакто през 2001 г. АЕЦ "Козлодуй" започна да прави самостоятелни финансови отчети, винаги е била на печалба", коментира пред изданието шефът на Българския атомен форум Иван Хиновски, който е и бивш шеф на борда на централата. Той е категоричен, че и преди това няма сведения първа атомна да е работила на загуба.

Държавната ТЕЦ "Марица изток 2" също е в по-лошо финансово състояние в сравнение с м.г. - тя има едва 2.9 млн. лв. печалба за първите 6 месеца при 5 млн. за същия период на м.г. Причините са същите - драстичен спад с 38% на произведената електроенергия и почти пълна невъзможност да изнася ток и да го продава на свободния пазар.

От държавните производители се оплакват, че диспечерите намалявали техните мощности повече от тези на зелените централи заради договорите на ВЕИ-тата с държавата.

Единственото изключение от общия фон при енергийните дружества е "Булгаргаз" - при загуба от 113 млн. лв. за първото полугодие на м.г. сега търговската фирма има 2,5 млн. лв. печалба, се казва още в публикацията.

Oще: аец козлодуй  булгаргаз  вик  енергетика  загуби  тец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.06.2011, 08:13

1 Едисон | 04.08.201300:16

Не се притеснявайте, откакто другарите поеха нещата в свои ръце, износът се увеличи 5-6 пъти в сравнение с цитирания период. Справка сайтът на ЕСО. От 200 на 1200 мегавата. Познайте къде отиват печалбите...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани