„Бойкометър” ще следи обещанията на политиците | webcafe.bg
newscafe

„Бойкометър” ще следи обещанията на политиците

Webcafe.bg
27.09.2010, 17:34 (обновена 27.09.2010, 17:48)
Тато и Бойко

Новият проект Politikat.net ще следи особено изявленията и обещанията на премиера Бойко Борисов

Своеобразен каталог с дадените обещания на властта стартира в Интернет, като целта му е да се постигне "намаляване на лицемерието в българския политически живот". Проектът politikat.net е създаден от фондация "14-ти септември" с подкрепата на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Сайтът поддържа три основни раздела - "Истинометър" , "Ветропоказател" и "Бойкометър".

В първия ще бъде поддържан архив за поети от властта ангажименти, "Ветропоказател" ще прави каталог на изразени политически позиции, а последният портал е посветен само на премиера Бойко Борисов. Проектът има за цел да следи дали обещанията на политиците в България се изпълняват, а политическите позиции остават непроменени.

Сайтът позволява гражданите както да проследяват обещанията и становищата на политиците в България по дадени теми, така и активно да създават и добавят информация - за поети ангажименти и дали те се спазват.

Думичката "ще" беше забранена за употреба от министрите, но продължи да битува в езика на политиците. Това стана един от основните мотиви за създаването на новата система за мониторинг на политическото лицемерие, обясняват създателите на сайта Константин Павлов, Асен Генов и Илия Марков. През последните две години те участваха активно в протестите срещу подслушването в Интернет, както и в организацията на разпръснатия с полицейско насилие общонационален протест от 14 септември 2009 година.

Сайтът все още е в процес на разработка и първоначално натрупване на информация като неговите създатели имат идеята да привлекат и външни сътрудници. Една от основните цели е да се създаде социална мрежа, в която потребителите да вземат активно участие в дебата по важни обществени въпроси. Идеята е те да създадат онлайн общност, която да е коректив.

Константин Павлов отбеляза, че няма и продължение на новините в медиите, които биват бързо забравяни и не се проследява развитието им. Според него за последните три мандата са се събрали достатъчно количество обещания, които са показали, че реализацията на подобна идея в България е нужна.

"Можем да започнем с "оправянето за 800 дни" и стигнем до "проектът, гарантиран в лично качество", както и до обещаните 200 милиона за здравеопазване, които после станаха 65 милиона", коментира от своя страна Асен Генов.

"В една среда, в която голяма част от медиите са корпоративно зависими, Интернет остава единствената среда за свободно изразяване", добави той.

Блогърите са решили да направят проекта по подобие на американския Обаметър, който си поставя подобни цели по отношение на обещанията и становищата на американския президент Барак Обама. Тази инициатива дори е носител на наградата "Пулицър".

Българският аналог също ще следи дали конкретно обещание е "неизпълнено", дали е в "изпълнение" или съответно вече е "изпълнено".

Oще: асен генов  бойкометър  илия марков  константин павлов  лъжи  обещания  политици 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

5 koncentratico | 10.10.201018:46

ти още ли си мислиш, че щом можеш да четеш можеш да разбираш?
Май си от плиткоумните, които вярват повече на етикетчето а не на съдържанието...
за справка - виж на любимия ти костоф кадъра министър какви соц разбирания има?
някога и аз вЕрвах на костоф, но след като положи всичките си сили да закопае дясното не виждам защо трябва да го отличавам от останалите червени тарикати!
Ако ти му вЕрваш, вземай консерви и влизай в бункера му да браните великите ДСБ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

4 emo13 | 28.09.201017:48

Аз всъщност чета доста /не вестници/. А за квалификацията - ти си си го изпросил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

3 koncentratico | 28.09.201004:34

Пич, не е лошо освен Алеко да прочетеш и нЕкоя друга литература както и да поразсъждаваш нЕкой час преди да даваш квалификации на хора дето не познаваш, само на базата на едно име произнесено от тях!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

2 emo13 | 27.09.201021:21

"И тия и ония са маскари" - Бай Ганьо. Типичен последовател е коментиралият преди мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

1 koncentratico | 27.09.201018:46

Бойкометър, Станишметър, Гоцеметър, Костоффметър ....
направо един тиквометър да направим, с който да си мерим търпимостта към всеки, който иска да ни оправи или да си поекспериментира с нас...

Действия трябват!
Не поредната свирка изпускаща парата.....

Много е изкушаващо да копи/пействаш, да кликаш и да приказваш.

20 и кусур години го правим и какво???
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани