Ловеч обсъжда площад "Поп Кръстьо и приятели" | webcafe.bg
newscafe

Ловеч обсъжда площад "Поп Кръстьо и приятели"

Webcafe.bg, по БНР, в. Труд, БГНЕС
25.07.2013, 11:37 (обновена 25.07.2013, 18:00)
Васил Левски

Кой предаде Апостола

Общинският съвет в Ловеч ще разгледа на днешното си заседание предложението площад в стария квартал "Вароша" в града да носи името на поп Кръстьо.

Именуването на площада пред Художествената галерия в кв. "Вароша" на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров (1838-1881) предизвика много спорве в Ловеч, както заради името, така и заради това дали мястото е площад или просто паркинг.

Предложението е внесено от председателя на Фондация "Граждани срещу насилието" и издател Васил Колев в общинския съвет. Инициативата е по повод предстоящото честване на 175 години от рождението на духовника, нарочен от част от историографията ни за предател на Васил Левски.

Комисията по образование и култура към Общинския съвет отхвърли идеята за площад "Поп Кръстьо и приятели" заради липсата на достатъчно информация. Въпреки това председателят на съвета Тихол Тихолов го е включил в дневния ред с мотива, че след съгласуване с главния архитект на общината пространството пред галерията има характера на площадно пространство.

Според Тихолов гражданите имат право да предлагат именуване на площади, улици и други обекти, а правомощието да решава такива предложения има Общинският съвет.

Предложението площада да носи името на поп Кръстьо е подкрепено от общинската администрация, ловчанската митрополия, регионалния исторически музей и кварталния съвет във "Вароша". Мястото, което се предлага да бъде наименувано на поп Кръстьо, е на десетина метра от родната къща на отеца.

Областният управител Милко Недялков обаче се закани да върне решението, ако предложението бъде прието. В резултат на това писателят Георги Мишев обяви, че се отказва от званието почетен гражданин на Ловеч, защото отдавна е доказано, че поп Кръстьо не е предал Левски.

В писмо до община Ловеч директорът на музея Капка Кузманова посочва, че свещеноиконом Кръстю Никифоров по покана на Левски става заклинател на Ловчанския комитет, след което е избран за касиер.

По редица причини той става удобна мишена за отправяне на обвинения в предателство срещу Левски, казва още Кузманова. Според нея тези обвинения водят до преждевременната смърт на лишения от възможности за защита свещеник.

За да се постави паметен знак с името на свещеника на мястото, където е била къщата му, е необходимо съгласие на собствениците, след което главният архитект на общината издава разрешение по реда на Закона за устройство на територията.

Oще: васил левски  ловеч  общински съвет  отец  площад  поп кръстьо  предател 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 25.07.201323:51

боленчо и ахмед... след 10 годин ше има и такъв площад muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани