Костов: Няма лице Пеевски в конфликта с Цветан Василев, има Доган | webcafe.bg
newscafe

Костов: Няма лице Пеевски, има Доган

Webcafe.bg по Bulgaria On Air
22.06.2014, 22:38 (обновена 22.06.2014, 23:16)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Ако Цацаров не докаже обвинението срещу Гунев, той ще носи отговорност за дестабилизирането на банковата система

Ситуацията е различна от 1997 г., когато фалираха много банки, коментира скандала около КТБ бившият министър-председател Иван Костов в телевизия Bulgaria on Air. „Вярвам в БНБ, но е опасно, че прокуратурата разстройва това доверие към националната банка. Недопустимо е шумно и демонстративно да се викат членове на БНБ да дават показания пред прокурор, който не може да разбере за какво става дума. Това не се случва никъде по света - да получи обвинение подуправител на БНБ. С медиен шум и прокурорски проверки не се действа срещу централната банка, а тихо с вътрешна комисия, без скандали", каза Костов.

Той определи това поведение на прокуратурата като „нападение срещу банковата система на страната". „Този главен прокурор, ако не докаже, че Цветан Гунев е виновен, ще останем с впечатлението, че дестабилизира банковата система", добави Костов.

Според него Управителният съвет на БНБ е закъснял с реакцията. Той е трябвало да реагира на кризата твърдо и авторитетно още в самото начало. Оценката на бившия лидер ДСБ за решението на БНБ да направи сливания на Българската банка за развитие, гаранционния фонд и КТБ е добро и ще стабилизира банката на Цветан Василев - това е най-чистият ход, каза Костова.

По повод т. нар. конфликт Пеевски - Василев, Костов каза: „Аз мисля, че Пеевски няма, има човек Ахмед Доган и конфликтът с Цветан Василев е от друго естество". Кризисната ситуация, която се създава около Централната и две търговски банки е следствие от политическата криза в държавата.

Опасно беше руска банка или омански фонд да вземат КТБ, каза Костов. Предложението на VTB e съмнително, това е държавна банка, на страна, която се намира в конфликт с нас - Русия е страна, която води пропагандана война срещу България.

"БНБ не може да допусне това, нито пък Омански фонд. БНБ трябваше да каже това още в понеделник, но тя не го каза, защото беше блокирана. Защо беше блокирана е много сериозен въпрос."

Според него най-важно в момента е БНБ да вкара свои представители в двете банки - КТБ и Агрикол и да не допусне плановете на  Доган,  който е взел кредити, за да купи „Булгартабак", и сега се надява, да фалира банката и да не върне парите.

„Такива удари срещу търговски банки в страната идват от хора, които са с огромни задължения и сега се опитват да се отърват от дълговете си", каза Иван Костов.

Oще: ахмед доган  банкова система  бнб  иван костов  ктб  пеевски 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.