Властта заподозря картел за тютюна | webcafe.bg
newscafe

Властта заподозря картел за тютюна

Webcafe.bg
31.01.2014, 10:29 (обновена 31.01.2014, 11:07)
тютюн

Държавата не е забравила производителите на тютюн

Земеделският министър Димитър Греков заподозря картелно споразумение между фирмите, изкупуващи тютюн. Той призна за такава възможност пред БНТ, уверявайки в намерението на властта да приеме законови промени в ползва на тютюнопроизводителите.

Те пък протестират от седмици заради ниската цена на тютюна и твърдят, че фирмите, които изкупуват тяхната продукция, са се договорили за това - взимат с 30 на сто по-евтино в сравнение с миналата година.

Димитър Греков призова Комисията за защита на конкуренцията трябва да се произнесе дали има такова споразумение. „Има фиктивни фирми и земеделски производители, които никога не са се занимавали с тютюн, но получават субсидии. Същият проблем имаме и с животновъдите", разкри земеделският министър", призна той.

ДПС, традиционно популярни сред тютюнопроизводителите, обещаха да ги защитят и да не остане нито един грам неизкупен тютюн. Същата амбиция потвърди и Греков, поставайки срок - до края на февруари.

"Няма политическо заиграване с тютюнопроизводителите. Това е съдбата на тези хора, те не могат да отглеждат друго. Аз просто исках да дам на тези хора надежда и сигурност. Да вярват, че държавата стои зад тях и не сме ги забравили", каза министърът.

Според него трябва да се създаде регистър на тютюнопроизводителите, за което обаче е нужно разрешение от Европейския съюз, тъй като Брюксел настоява държавното подпомагане на тютюнопроизводителите да отпадне.

Изплащането на субсидии в сектора трябваше да приключи преди три години, но България получи разрешение от Брюксел да ги продължи само при структуриране на отрасъла и насочване към алтернативни култури.

Греков се надява до края на февруари да бъде изкупен целият произведен тютюн у нас. В момента земеделското министерство обмисля още законови промени в полза на тютюнопроизводителите. ДПС се обяви за въвеждане на държавни оценители, които да посредничат между търговците и производителите.

Производителите на тютюн настояват за двойно покачване на изкупните цени на тютюна, който в момента се продава за по- малко от 5 лв. за килограм.

Oще: димитър греков  дпс  европейски съюз  тютюн  тютюнопроизводители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани