Бензиностанциите - с датчици на резервоарите | webcafe.bg
newscafe

Бензиностанциите - с датчици на резервоарите

Webcafe.bg
11.01.2011, 09:57 (обновена 11.01.2011, 21:49)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

За да бъде преборена контрабандата, освен касовите апарати и самите резервоари в бензиностанциите трябва да бъдат свързани с данъчните...

Държавата ще сложи датчици на резервоарите на бензиностанциите. Това стана ясно от изявление по БиТиВи на министъра на финансите Симеон Дянков. Той вече е задействал подготвянето на законодателна промяна за тази цел. Група от данъчни и митничари ще следи за контрабанда на гориво в страната.

От днес започнаха проверки дали бензиностанциите са свързали колонките си със системата на НАП.  На 1 януари изтече крайният срок за монтиране на устройствата. Тези, които не са изпълнили изискването, ще бъдат затворени.

Около 360 бензиностанции от общо 2600 в цялата страна все още не са монтирали допълнителното устройство към касовите си апарати за денонощна връзка с данъчните. От Националната агенция за приходите (НАП) дадоха още 10 дни, а от днес, 11 януари, данъчните започват проверки. Открити са и са запечатани 76 обекта, които работят, без да са свързани със системата на НАП, а 90 бензиностанции не са отворили изобщо.

Както стана ясно от изявление на шефа на НАП Красимир Стефанов, изключение ще се прави само за обекти, при които оборудването е купено, но не е стигнало време, бъде инсталирано. Те ще могат да работят до началото на февруари.

Според Симеон Дянков, за да бъде преборена контрабандата, освен касовите апарати, и самите резервоари в бензиностанциите трябва да бъдат свързани с данъчните. Идеята дошла от асоциацията на търговците на горива.

"В някои, особено по-малки бензиностанции, през нощта идва цистерна, вкарва гориво в самия резервоар и след това те почват вече колонките да са свързани с НАП, но самото фалшиво гориво е вкарано в резервоара", обясни Дянков.

"До 300 млн. лева допълнително може да влязат в хазната от този тип допълнителни мерки", смята финансовият министър.

Преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква 250 млн. лева допълнителни приходи от непрекъснатия контрол върху бензиностанциите.

"Дневник" цитира изявление на Андрей Делчев, изпълнителен директор на асоциацията, обединяваща най-големите вериги у нас, който уверява, че всичките около 1300 бензиностанции на членовете на Българската петролна и газова асоциация са вързани. Асоциацията обединява "ЛУКойл", "Петрол", "Шел", OMV, "Еко", "Ромпетрол" и др. Те държат 70% на дребно от пазара на горива.

Останалите около 1300 бензиностанции са собственост на близо 600 фирми, които имат по един, два или най-много 5 обекта. До момента между 25 и 30% от собствениците на бензиностанции не са покрили изискванията на наредбата, са заявили от НАП за "Дневник". Макар броят на неизрядните фирми да е голям, то пазарният им дял е под 5%.

При свързването на касовите апарати на бензиностанциите със системата на данъчните ще може да се следи ясно какви количества се продават и какви данъци се плащат. Ще могат да се правят сравнения между обекти, които работят при еднакви условия, а отчитат драстични разлики в оборотите, за да не плащат налози.

Резултатите от проверките ще бъдат обявени по-късно днес, както става ясно - в присъствието на премиера Бойко Борисов, финансовия министър и шефа на НАП.

Oще: бензиностанции  датчици  държава  красимир стефанов  проверки  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

1 Thea Atanasova | 11.01.201116:14

Както виждам никой не е коментирал тук, но това най-вероятно е защото новината е с положителен знак. От което всички са недоволни разбира се Усмивка
   

оценка

+0 -0