Телефонната палата става място за култура и изкуство | webcafe.bg
newscafe

Телефонната палата става място за култура и изкуство


03.11.2011, 16:39 (обновена 04.11.2011, 11:13)
виваком

VIVACOM Art Hall разполага с близо 500 кв. метра на първо ниво в сградата на „Гурко" 4

Днес VIVACOM отваря вратите на VIVACOM Art Hall - пространство за съвременна култура и изкуство в историческата сграда на Телефонната палата в самия център на София. Това е един от най-големите проекти на социалната програма VIVACOM Фонд за следващата година, който има амбицията да се превърне в дългосрочен и да представя разнообразни културни проекти, изложби и събития.

С този проект телекомът си поставя за цел да трансформира едно не активно използвано пространство и да му даде нов живот. Така VIVACOM Art Hall става част от стратегията на телекома за създаване на споделена с обществото стойност и взима участие в диалога за преосмислянето на градските площи и усвояването им за нови социални дейности, култура и изкуство.

Тъй като тази тема е изключително важна и популярна за бившия социалистически блок през последните две десетилетия, VIVACOM Art Hall открива с архитектурна изложба, посветена именно на тези промени в съвременното общество.

От 18:00 часа днес можете да видите „Балканология. Нова архитектура и градски феномени в Югоизточна Европа", организирана от Архитектурен център София. Тя представя работата на архитекти, урбанисти и активисти с динамичните процеси на трансформaция в градовете на Балканите след разпадането на социалистическите стопански системи, и по-точно с тяхното културнo, социалнo и политическo влияние в балканските държави.

С атрактивни инсталации, изложбата представя редица примери от Белград, Букурещ, Котор, Пула, Прищина, София, Tирана и Загреб. Те могат да бъдат видени във VIVACOM Art Hall до 4 декември.

След това в пространството на VIVACOM Art Hall се планират още редица събития, публични лекции и изложби, представящи съвременно изкуство, видео арт, дизайн, фотография и всякакви форми на съвременното изкуство.

VIVACOM Art Hall разполага с близо 500 кв. метра на първо ниво в сградата на „Гурко" 4, която е един от паметниците на архитектурата в България и е сграда с историческо значение в историята на българските телекомуникации.

„Величественото просторно място, с което разполагаме, комуникативната локация в топ центъра на столицата и преди всичко липсата на подобни мултифункционални културни пространства в България ни накараха да се замислим колко е чудесна идеята да вдъхнем нов живот на залата и да я отворим за младите творци", каза Михаела Калайджиева, Генерален секретар на телекома.

Oще: изкуство  култура  телефонната палата 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 04.11.201117:12

У нас винаги е така.Първо се отваря място,а след това се появяват културата и изкуството.По света е обратното, но то е защото другите народи са прости.
   

оценка

+0 -0