Ако има самолет, който не е излетял заради липса на гориво, виновникът е "Лукойл", заяви икономическият министър Трайко Трайков | webcafe.bg
newscafe

Съдът спря отнемането на лиценза на "Лукойл"

Webcafe.bg
01.08.2011, 09:59 (обновена 01.08.2011, 17:07)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков отново обяви, че няма разнобой в кабинета относно отнетия лиценз на "Лукойл България"...

Административният съд София - град спря изпълнението на решенията на агенция "Митници" за отнемане на лиценза на "Лукойл", задето като рафинерията не е монтирала измервателни уреди на входа и на изхода. Двете определения по жалби на "Лукойл" подлежат на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването им на страните. Митниците ще обжалват, съобщиха оттам.

Докато не се произнесе ВАС, решенията на митниците остават в сила.

При отнет лиценз рафинерията няма право да зарежда, произвежда и продава готови горива. Определението на съда спира само предварителното изпълнение на решенията на директора на митниците Ваньо Танов, но не отменя по принцип решенията за отнет лиценз, уточнява dnevnik.bg.

От изданието допълват, че при спиране на предварителното изпълнение рафинерията може да запази статута си на лицензиран данъчен склад, но определението на съда ще влезе в сила едва когато изтече едноседмичния срок за обжалване на Агенция "Митници" и то се разгледа.

Ако съдът спре предварителното изпълнение, рафинерията и "База Росенец" ще продължат да функционират като лицензирани данъчни складове. Това ще продължи до окончателното произнасяне на съда в полза на едната или другата страна.

Административният съд е преценил, че са налице достатъчно доказателства, че предварителното изпълнение ще причини на компанията значителна или трудно поправима вреда.

Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз.

Съобразил е също така и обстоятелството, че са сключени договори с "Холдинг БДЖ" ЕАД и "Столичен транспорт" ЕАД, по силата на които "Лукойл" е доставчик на дизелово гориво.

Представено е и писмо от "Бългериан Авиейшън Груп", от което е видно, че не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

Делата ще бъдат разгледани по същество от Административния съд София - град на 31 август тази година.

Агенция "Митници" отне лицензите на "Лукойл Нефтохим" и пристанище "Росенец" на 26 юли.

Трайков се обяснява за авиационното гориво

Ако има самолет, който не е излетял заради липсата на гориво, виновникът за това би трябвало да бъде "Лукойл Авиейшън" - компанията, която доставя керосин на летищата. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пред bTV. Той оглавява кризисния щаб, съставен по нареждане на премиера Борисов, за да не се допусне криза с горива на българския пазар.

По думите на Трайков отговорността за ситуацията около отнетия лиценз на "Лукойл" трябва да се търси от хора, свързани с корпорации, а не от правителството. Няма разнобой в кабинета, повтори за сетен пък Трайков тезата, която министрите нонстоп повтарят след отнемането на лиценза. "Представяте си ли премиерът да каже нещо и някой министър да не се съгласи. Всеки има ресор, с който да се справя."

Мечтая за времето, в което ще бъде новина, ако някой не спазва закона, каза икономическият министър и допълни, че това, което се случва е тест дали България е държава с пазарна икономика. Самият Борисов обяви в края на миналата седмица същото - че това е тест и сега ще се види дали ще има евтин внос на горива. В България има 420 лицензирани вносители на горива.

Никой няма интерес най-голямата компания в България да не работи и да не плаща акцизи и заплати, подчерта още Трайков.

Ако бях на мястото на хората в Нови Пазар, които се притесняват за безопасността на проучванията и добива на шистов газ, щях да запаля свещ и да се помоля точно там да се намери газ, коментира икономическият министър. Според него откриването на суровината би повишило стандартът на живот в общините, в които се намерят залежи. "Проучването е 100% безопасно", увери той.

Относно казуса с "Атомстройекспорт", Трайков заяви, че е по-добре двете страни да се разберат и да си разплатят дължимите суми, вместо да се вадят милиони за юридически хонорари: "Ако няма арбитражни искове, проектът ще върви по-гладко, отколкото ако има."

Преди дни страната ни даде на руската компания срок до понеделник включително да оттегли иска си за 58 млн. евро, който е подала срещу НЕК в Арбитражния съд в Париж. Искът е заради неплатените суми за демонтирания реактор от площадката на "Белене". В същото време руският строител на втора атомна - "Атомстройекспорт", първи заведоха иск срещу България заради неизпълнените ангажименти по АЕЦ "Белене".

Oще: бойко борисов  българия  лукойл  министър  премиер  русия  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.10.2010, 05:58

1 Lucky Stike | 01.08.201120:48

нали се сещате, че цялата история е само един виц Смее се ама не е смешен
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани