Собственик на КТБ искал да възстанови 205 милиона лева | webcafe.bg
newscafe

Собственик на КТБ искал да възстанови 205 милиона лева

Webcafe.bg, по БНТ
15.07.2014, 23:01 (обновена 15.07.2014, 23:27)
корпоративна търговска банка

Снимка: © webcafe.bg

По думите на Александров може да се окаже, че 3.5 милиарда лева не са несъбираеми кредити, още по-малко откраднати

Квесторите на КТБ са отказали на един от големите собственици на банката да възстанови липсващите 205 милиона лева. Това каза в предаването "Референдум" по БНТ финансистът и бивш финансов министър Стоян Александров, като посочи, че разполага с информация, която го доказва.

Според него този "голям собственик" е в основата на изтеглените в продължение на три години и нещо 205 млн. лева, като обясни, че изтеглената сума не е осчетоводявана, а е водена като "вътрешни разчети" и е оформена накрая чрез счетоводна операция.

По думите на Александров сума квесторите не са били в час или БНБ е интерпретирала информацията така, че да търсим чували и самолети. Според Стоян Александров "мажоритарният собственик", от чиято сметка са теглени тези пари, е предложил да възстанови в кеш тези 205 милиона лева, но квесторите отказали.

По думите му може да се окаже, че 3.5 милиарда лева не са несъбираеми кредити, още по-малко откраднати. "Срещу тези заеми има обезпечения и всички тези спекулации, че са манипулирани досиета, че са откраднати документи не са много коректни", каза Александров и допълни, че дори да са изтрити сайтове, има специалисти, които могат да възстановят статуквото стига да има желание да бъде установено това.

Според него не е задължително да се чака края на септември, за да се вземе решение за съдбата на банката и допусна, че дори тя може да бъде отворена. По-рано днес БНБ взе решение да остави банката под специален надзор за три месеца. Александров подкрепи идеята на бившия премиер Иван Костов, че банката може да се възстанови, вместо да й се отнеме лиценза.

Oще: банка  банки  банкова система  бнб  квестори  ктб  стоян александров  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани