Те угаснаха навеки | webcafe.bg
newscafe

Угаснаха навеки

Webcafe.bg
01.09.2012, 12:16 (обновена 02.09.2012, 19:03)
дизайн, лампа

Обикновената електрическа крушка вече излиза от продажба и ще пазаруваме само енергоспестяващи.

От 1 септември са забранени за продажба електрическите крушки от 40 и 25 вата. Точно преди година, отново от 1 септември в магазините на страните-членки на ЕС влезе в сила забраната за продажба на електрически крушки от 60 вата.

Най-напред бяха забранени електрическите крушки от 100 и 75 вата.

Енергоспестяващите лампички са по-скъпи, но използват до 80% по-малко електроенергия и издържат по-дълго.

В Европейския съюз енергоспестяващите крушки трябва напълно да измесят тези с нажежаема жичка до 2016 г. Те бяха наложени с директива на общността през 2009 г. заради икономия на енергия. На пазара не се продават 100-ватови крушки от септември 2009 г.

Чешкият президент възнегодува

Чешкият президент Вацлав Клаус остро разкритикува решението на ЕС за преминаване към енергоспестяващи крушки, които да заменят традиционните, използвани досега.

Клаус обаче заяви, цитиран от чешките медии, че няма намерение да си купува нови крушки, а ще продължи да използва от старите.

Ние сме свободни хора, искаме да се ползваме от остатъците на свобода в сегашна Европа и можем сами да решаваме какви крушки искаме, заявява Клаус на откриването на изложбата "Земя кърмилница" в Чешке Будейовице.

Искам да кажа на европейските политици - оставете това решение на нас, гражданите. Дайте ни възможност сами да решим каква крушка искаме да си купим, заяви още чешкият държавен глава.

Трябва да похваля съпругата ми, която с голямо удоволствие купи огромно количество класически крушки. Така че се надявам до края на живота си да използвам тези великолепно светещи крушки, с които съм свикнал не само аз, изтъква още Клаус.

Oще: енергоспестяващи  ес  крушки  потребители 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

5 Зелен Бетон | 02.09.201217:27

Хаха, то под повърхността имало още доста неща: http://freedomlightbulb.blogspot.com/2012/07/bulb-fiction.html
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

4 Зелен Бетон | 02.09.201217:12

Има и друга гледна точка: http://heatball.de/en/index.php (за съжаление е само на немски и английски).

В общи линии става дума за следното:

Един от основните аргументи против крушката с нажежаема жичка е, че само 5% от изразходваната енергия отива за светлина, останалото се разсейва във вид на топлина. Едни нетрадиционно мислещи немци казват: това не е осветително тяло, това е МАЛЪК ОТОПЛИТЕЛЕН УРЕД с коефициент на полезно действие 95% – което автоматично го поставя сред устройствата с клас А на енергийна ефективност Усмивка При това, типично по немски, са се постарали да изчетат всички нормативни документи по въпроса – и се оказва, че спокойно могат да продават такива „отоплителни уреди“ на пазара на ЕС.

Явно обаче някой се е погрижил да ги ограничи някакси: когато за пръв път попаднах на този сайт (преди година или повече), ставаше дума за 100-ватови крушки, а сега гледам, че предлагат само 60-ватови.

Разбира се, цената е такава, че не е ефективно да си купуваме от тях. Но начинът на мислене е много добър... и с повече публичност може би може да предизвика някаква промяна.

Няма смисъл да споменавам, че намирам забраната на обикновените крушки за идиотска. Ако алтернативните решения бяха на сходни цени, как да е – но да купуваш енергоспестяващи крушки за мазето, където слизаш на две седмици веднъж, или за вилата, където едва ли прекарваш общо и по месец годишно, си е чисто малоумие.

А и ще ми е много интересно да видя някакви данни с какъв процент загубите на електроенергия у нас биха се намалили при подмяна на крушките с нажежаема жичка с енергоспестяващи, в сравнение с процента на съществуващите загуби по други причини (остаряла разпределителна инфраструктура, кражби на електроенергия, неефективно промишлено оборудване и пр.). Няма да се учудя, ако съотношението е от порядъка на 1:1000 или там някъде.

Всичката Марийка втасала, само крушките са ни кусурът...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

3 Teodora Boqdjiewa | 02.09.201216:45

Можете да погледнете по световните борси какво стана с цената на волфрама и с цената на живака. После вижте кой държи живака и не се чудете ,кат Чинчифон ква е тая дИмокрация.
Преди 100 год. Тесла е патентовал безжично предаване на електричество, ама Морган е имал медни мини и е правил кабели , та проекта не е видял бял ден.
Но изход винаги има- може да си светим със свещи Идея
ps
Кафето
Идея - тоя емотикон трябва да се махне иначе ще ви глобят.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

2 Николай Дренчев | 02.09.201206:26

По-скъпи като начална инвестиция, живот - много по-кратък от написаното на опаковката, по скъпи като цяло (цена + цена на ток), по-неекологични при производство, с неравномерна и по-лоша светлина.
Има теория, че предизвикват рак. Дори и да не е вярна - вярно е, че изморяват очите. Чудесен начин да накараш раята вместо да чете книги - да гледа телевизия.
Не ни ли е време да напуснем поредната империя на забраните, към която са ни прикачили!?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 01.09.201216:11

Ега си демокрацията!?И да плащам,повече нямам право да си избера електрическа крушка за осветление!Защото за метрото трябвало много ток,а хамериканците не разрешават нова АЕЦ.Горкият Бойко-в колите ще светим с крушки през слънчевите дни,а в домовете е забранено през ноща Въпрос
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани