Съдебната система в България се е сраснала с престъпността и с политическите партии, управлявали страната през последните 20 г., заяви вицепремиерът Цветан Цветанов | webcafe.bg
newscafe

Цветанов: 5 процента от съдиите - сраснати с престъпността и партиите

Webcafe.bg
21.07.2010, 11:22 (обновена 22.07.2010, 13:03)
недосегаемите 2010

Снимка: © БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че съдебната система се е сраснала с престъпността и партиите, управлявали страната през последните 20 години...

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов отправи поредния тежък упрек към съдебната система в България, която се е "сраснала с престъпността и с политическите партии, управлявали страната през последните 20 години".

Само 5% от съдиите са такива, но те работят по най-тежките знакови дела  за организирана престъпност и делата с голям финансов ресурс, заяви днес пред БНТ Цветанов в коментар на оповестения вчера доклад на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и обществения ред.

Цветанов заяви, че е готов да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) данни за корумпираните магистрати, но пак повтори, че за целта членовете на ВСС трябва да имат допуск до класифицирана информация.

МВР-шефът даде пример с ръководител на съд, назначен от сегашния ВСС, "раздробил" обществените поръчки, които обявява, така че да паднат под прага от 50 000 лева, за да избегне задължението да обявява конкурс. "Ако е от изпълнителната власт, начаса ще бъде уволнен, но на съдията не можем да търсим отговорност", посочи Цветанов.

Случаят бил обсъден и с главния прокурор Борис Велчев, но ВСС не може да получи информация за него, защото е поверителна.

Предстои анализ на всички обществени поръчки, обявявани от институциите, въз основа на който ще бъдат предложени промени в законодателството, така че да се избегнат корупционни практики, които сегашният нормативен акт допуска, каза Цветанов. Според доклада на ЕК в 60% от обществените поръчки у нас има нередности.

По думите на Цветанов ВСС не е взел достатъчно активна позиция и по теми, свързани с имотното състояние на магистратите и лобизма в съдебната система, като даде за пример случая с Красьо Черния и имотите на "бедни роднини" на магистрати по Черноморието. Според него всичко това е станало с мълчаливото съгласие на политическите партии.

Съдебната система сверява часовника си с Брюксел, каза Цветанов и даде пример с две от делата с голям обществен интерес - за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2001 г. и за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД от групата на Марио Николов. "Когато Франция обяви, че започва паралелен процес по случая "Борилски" , нашата правораздавателна система веднага взе адекватни решения. Николов нямаше да е осъден, ако името му не беше посочено в доклада на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, каза Цветанов. Такова вмешателство се приема магистратите, но ако Цветанов го казва - това става намеса в работата на съда, заяви вицепремиерът.

"Днес е налице политическа воля за промяна и МВР няма да променя концепцията си, която прилага от една година. Днес и в следващите дни ще има още операции, защото това гарантира стабилността на държавата и че европейските пари няма да бъдат откраднати", заяви Цветанов. По думите му фактът, че в последно време няма показни убийства и отвличания показва, че няма полицейщина, а ред, дисциплина и обществено спокойствие.

Според Цветанов специализираните съдилища, за които той, по думите му, е получил подкрепа в доклада на ЕК, ще заработят от началото на 2011 г. Случаи като този обаче с бившия премиер Сергей Станишев, обвинен за неправилно боравене с класифицирана информация, няма да се гледа там, защото нарушението е малко. "То показва липса на трудов стаж, на опит, на съзнание, че боравиш с класифицирана информация , Станишев не е чак толкова виновен", каза Цветанов.

Oще: всс  доклад  ек  ес  корупция  лобизъм  магистрати  мвр  съдебна система  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани