ДПС разчиства екологията за свои | webcafe.bg
newscafe

ДПС разчиства екологията за свои

Webcafe.bg
01.08.2013, 16:32 (обновена 01.08.2013, 21:07)
Рилски езера

Уволнени по преценка на назначаващия орган - МОСВ

ДПС се разшета с голямата метла в повереното й Министерство на околната среда и водите - екоминистърът Искра Михайлова уволни 23-има шефове.

Връчени са заповеди за уволнение на всички директори на териториални поделения на МОСВ - национални паркове, басейнови дирекции и РИОСВ, съобщи Тома Белев във Facebook.

В София са привикани всички шефове на регионалните дирекции, четирите басейнови дирекции и трите национални парка - "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", където са им връчени заповедите за уволнения, подписани от Михайлова.

"След като се назначават с конкурс, тяхното освобождаване трябва да бъде извършвано с мотивирани заповеди, а не на политическо основание. Освобождаването на един служител без мотиви, какъвто е настоящият случай, е структурен проблем на администрацията в МОСВ", се казва в становище на коалиция „За да остане природа в България".

Обяснението

По-късно Искра Михайлова обяви пред в. „Преса", че уволненията са заради „неефективно изпълнение на проекти по оперативна програма "Околна среда", довели до налагане на финансови корекции, забавяне в изработването на Плановете за управление на парковете и на плановете за речните басейни".

Освен това, в МОСВ са получени много сигнали и жалби срещу работата на регионалните шефове. Михайлова изтъква още "фрапантни примери за абсолютно разминаване в поведението, политиката и вземането на решения между централното ръководство на министерството и някои от регионалните структури".

Националните паркове са най-важните български защитени територии. "Те са обект на непрекъснати атаки за стотици километри ски зони, дърводобив и в последно време на паша за субсидии. Предстои актуализирането на техните планове за управление и личността на директора ще играе доста важна роля за опазването на парковете", изтъкват от екокоалицията.

Новината, която не фигурира никъде в сайта на ведомството, бе коментирана и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като „поголовна смяна" и „политическа чистка".

Екоактивистите припомнят, че след децентрализацията, извършена при предишното правителство, над 80 % от всички процедури, свързани със защитените територии, околната среда и водите, се извършват на регионално ниво.

Бодра смяна

По информация на „ДНЕС+" новият директор на екоинспекцията във Варна ще е областният председател на ДПС Ерджан Ебатин.

Любопитна е смяната и в РИОСВ-Кърджали, за чийто нов ръководител се спряга Славея Стоянова, бивш директор на ОЦК Кърджали.

Тамер Бейсимов, шеф на общинско звено "Паркинги и гаражи" в Асеновград, ще поеме РИОСВ-Пловдив на мястото на Валя Атанасова, съобщава „Асеновград онлайн". Бейсимов е бил главен секретар на министерството, когато министър е Джевдет Чакъров.

За станат назначенията факт обаче, трябва да има конкурс в МОСВ. От коалицията "За да остане природа в България" настояват в комисиите за конкурсите на бъдещите директори да бъдат включени представители на БАН и на професионалните организации, за да има прозрачност и обективност при кадровите решения.

Михайлова увери, че ще се назначават хора с опит, а не политически кадри. „Ако сега се назначава някой, то ще е като временно изпълняващ длъжността. Условията за конкурса ще бъдат обявени през септември. Има специални изисквания за заемането на тези позиции", обеща министърът.

Oще: защитени територии  мосв  национален парк  пирин  рила  риосв 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани