ДПС разчиства екологията за свои | webcafe.bg
newscafe

ДПС разчиства екологията за свои

Webcafe.bg
01.08.2013, 16:32 (обновена 01.08.2013, 21:07)
Рилски езера

Уволнени по преценка на назначаващия орган - МОСВ

ДПС се разшета с голямата метла в повереното й Министерство на околната среда и водите - екоминистърът Искра Михайлова уволни 23-има шефове.

Връчени са заповеди за уволнение на всички директори на териториални поделения на МОСВ - национални паркове, басейнови дирекции и РИОСВ, съобщи Тома Белев във Facebook.

В София са привикани всички шефове на регионалните дирекции, четирите басейнови дирекции и трите национални парка - "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан", където са им връчени заповедите за уволнения, подписани от Михайлова.

"След като се назначават с конкурс, тяхното освобождаване трябва да бъде извършвано с мотивирани заповеди, а не на политическо основание. Освобождаването на един служител без мотиви, какъвто е настоящият случай, е структурен проблем на администрацията в МОСВ", се казва в становище на коалиция „За да остане природа в България".

Обяснението

По-късно Искра Михайлова обяви пред в. „Преса", че уволненията са заради „неефективно изпълнение на проекти по оперативна програма "Околна среда", довели до налагане на финансови корекции, забавяне в изработването на Плановете за управление на парковете и на плановете за речните басейни".

Освен това, в МОСВ са получени много сигнали и жалби срещу работата на регионалните шефове. Михайлова изтъква още "фрапантни примери за абсолютно разминаване в поведението, политиката и вземането на решения между централното ръководство на министерството и някои от регионалните структури".

Националните паркове са най-важните български защитени територии. "Те са обект на непрекъснати атаки за стотици километри ски зони, дърводобив и в последно време на паша за субсидии. Предстои актуализирането на техните планове за управление и личността на директора ще играе доста важна роля за опазването на парковете", изтъкват от екокоалицията.

Новината, която не фигурира никъде в сайта на ведомството, бе коментирана и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като „поголовна смяна" и „политическа чистка".

Екоактивистите припомнят, че след децентрализацията, извършена при предишното правителство, над 80 % от всички процедури, свързани със защитените територии, околната среда и водите, се извършват на регионално ниво.

Бодра смяна

По информация на „ДНЕС+" новият директор на екоинспекцията във Варна ще е областният председател на ДПС Ерджан Ебатин.

Любопитна е смяната и в РИОСВ-Кърджали, за чийто нов ръководител се спряга Славея Стоянова, бивш директор на ОЦК Кърджали.

Тамер Бейсимов, шеф на общинско звено "Паркинги и гаражи" в Асеновград, ще поеме РИОСВ-Пловдив на мястото на Валя Атанасова, съобщава „Асеновград онлайн". Бейсимов е бил главен секретар на министерството, когато министър е Джевдет Чакъров.

За станат назначенията факт обаче, трябва да има конкурс в МОСВ. От коалицията "За да остане природа в България" настояват в комисиите за конкурсите на бъдещите директори да бъдат включени представители на БАН и на професионалните организации, за да има прозрачност и обективност при кадровите решения.

Михайлова увери, че ще се назначават хора с опит, а не политически кадри. „Ако сега се назначава някой, то ще е като временно изпълняващ длъжността. Условията за конкурса ще бъдат обявени през септември. Има специални изисквания за заемането на тези позиции", обеща министърът.

Oще: защитени територии  мосв  национален парк  пирин  рила  риосв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани