За Бога, Попов, защо чак сега... | webcafe.bg
newscafe

За Бога, Попов, защо сега

Webcafe.bg
29.12.2011, 14:49 (обновена 30.12.2011, 12:24)
долари, пари

Кому и колко е раздало от парите на държавата Политбюро на БКП? Официален отговор няма. Изгоряха и архивите на Булбанк преди години за шетането по резерва и натрупването на външния дълг...

Бившият премиер Димитър Попов, който след Лукановата зима през 1990 г. оглави правителство "на националното съгласие", обяви чак сега, в интервю пред "168 часа", че БКП е раздала $2.2 млрд. веднага след промените през 1989 г. Това е станало със знанието и под контрола на Политбюро.

"Харченето на тези огромни средства е извършвано и се извършва не от тези, които носят отговорност, а от други хора", категоричен е Попов, известен с фразата си "За бога, братя, не купувайте!"

Според него общото между ситуацията в страната тогава и сега е кризата.

Бившият съдия по наказателни дела, днес 82-годишен адвокат, беше министър-председател, избран от Великото Народно събрание, в периода 1990-1991 г.

"Основната ни задача беше да поемем политическата отговорност за осъществяването на преход в управлението на държавата, което дотогава беше изцяло в ръцете на БКП. Не беше лесно. Особено на фона на отиващия си политически и икономически строй, осъществяван от личностите, които управляваха персонално и от името на БКП. За щастие тази политническа сила бързо и ясно разбра, че нейното време безвъвзвратно си е отишло", казва Димитър Попов.

"Преди идването на нашето правителство България е имала 2.5 млрд. долара резерв. Подсказа ми се, че част от парите са използвани неясно за какви цели. Тогава положих усилия да изясня въпроса и в крайна сметка се разбра за какво става дума. Партията е раздала 2.2 млрд. Трябва да уточним, че използването на тези пари се е контролирало не от Министерството на финансите, а от висшия партиен Синедрион - Политбюро", разказва Попов. 

"Така че аз не съм могъл да контролирам този разход и не съм станал министър-председател, за да прикривам нечии действия, а за да извършим помиряването. Знае се кои са получили тези пари, но изобщо не съм имал задача да ги издирвам и да търся отговорност", твърди експремиерът.

"Има списъци и който ги е давал, той ги пази. Доколкото това е било контролирано от висшите ръководители на партията, не е могло да остане в абсолютна тайна, знаеше се", спомня си Попов.

Oще: бкп  братя  българия  димитър попов  за бога  куфарчета  пари  премиер  преход  резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

3 Николай Дренчев | 30.12.201107:16

Който не помни какво (негативно) му се е случило, не го проумее, разбере и осмисли, ако не си извади поуки и не предприеме действия - той ще преживее кошмара отново.
Много ме е страх, (не лично за мен, а за народа ни) че ще ни чакат гладни и студени зими, с купони, опашки за мляко, а най-вече - с изплащане на заеми, които не сме взели ние.
http://www.helikon.bg/books/50/155889_shokovata-doktrina-tvarda-koritca.html
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 09:23

2 district17 | 30.12.201100:28

@ Николай Дренчев - дебела книга е това, малцина ще я прочетат... на повечето им е по-лесно да приемат, че с 'гербери' и 'комунисти' започва и свършва цялата картина Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 06:37

1 Николай Дренчев | 29.12.201119:13

Всичко ще си кажат комунистите мръсни! Малко по малко, всичко ще си кажат. Горещо препоръчвам книгата "Шокова терапия". Там няма нито дума за България, но всеки българин, преживял промените, ще разбери механизма, по който Българския народ загуби икономическия блицкриг.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани