Стотици жени стерилизирани в щатските затвори | webcafe.bg
newscafe

Стотици жени стерилизирани в щатските затвори

Webcafe.bg, по Salon
08.07.2013, 16:22 (обновена 09.07.2013, 11:01)
затвор

Процедурите са били в нарушение на закона, а жените не смятат, че са били достатъчно информирани

В продължение на години американските власти тихомълком са прилагали спрямо голям брой жени-престъпници едно от най-тежките наказания - лишавали са ги от правото да бъдат майки.

Проверка на Центъра за разследваща журналистика установи, че между 2006 г. и 2010 г. близо 150 затворнички от Калифорния са били стерилизирани без официално разрешение, като много от жените смятат, че са били подведени да се подложат на необратимата процедура. Документи на щатската администрация показват, че от 90-те насам около 250 жени са преминали през т.нар „връзване на маточните тръби".

Кристина Кордеро, оперирана в затвора „Валей Стейт" през 2006 г., разказва: „Когато д-р Джеймс Хайнрих разбра, че имам пет деца, той ми препоръча да го направя. Колкото повече наближаваше денят, в който изтича присъдата ми, толкова повече той говореше за това. Накара ме да се чувствам лоша майка".

Заобикаляне на закона

Федералните и щатски затвори забраняват стерилизацията да се извършва с пари от федералния бюджет заради опасения, че за натиск над затворниците. В Калифорния щатът финансира манипулациите, но от 1994 г. процедурата изисква одобрение от медицинските власти за всеки отделен случай. Въпреки това, до тях не е стигнало нито едно подобно искане. Документи, открити в хода на журналистическото разследване, показват, че специалистите са знаели за случващото се в затворите.

Скандалът връща на дневен ред темата за насилствената стерилизация в институциите за лишаване от свобода в САЩ. Преди половин век в Калифорния тя била масова практика за затворници, психично болни и бедни хора. Това било забранено през 1979 г.

Защо не?

Според д-р Джеймс Хайнрих, извършените от него стерилизации всъщност са важни за бедните жени, които заради раждане с цезарово сечение биха имали проблеми при следващи бременности. 69-годишният медик отрича да е притискал някого и се изненадва, че негови колеги са получавали допълнително щатско финансиране за операциите.

Според него общата сума в размер на малко под 148 хиляди долара е „минимална". „За 10-годишен период, това не са много пари на фона на това, което би отишло за издръжката на нежелани деца", коментира той.

Даун Мартин, която е отговорна за медицинското обслужване във „Валей Стейт", твърди, че със стерилизацията жените зад решетките получават същите възможности като тези отвън. Освен това, тя смята, че затворничките, които нямат собствен дом или са наркозависими, нарочно извършват престъпления заради по-добрите условия.

„Дали критикувам тези жени за това, че експлоатират системата с бременността си? Абсолютно не, но не мисля, че това трябва да се случва и бих желала да намаля тези случаи", коментира 73-годишната Мартин. Тя твърди, че не е одобрявала манипулациите, но само в нейния затвор са извършени поне 60.

Лични истории

Мишел Андресън родила през 2006 г. във „Валей Стейт" 44-годишната жена на няколко пъти била питана дали е съгласна да бъде стерилизирана. Никой не й обяснил какви са рисковите фактори, заради които е нужна подобна процедура. Тя отказала.

Отказала и Кимбърли Джефри, на която медиците задали тежкия въпрос докато била под упойка пред раждане с цезарово сечение през 2010 г.

Ники Монтано вече имала едно раждане със секцио, преди да се окаже в същия затвор през 2008 г. - бременна и в средата на битката си с дрогата. Тя излежавала присъди за обир, фалшификация и притежание на открадната собственост. Никой не обяснил на майката на седем деца защо трябва да бъде оперирана. „Разбрах, че просто така става в затвора - че така получаваш най-добрия лекар. Той не ми каза нищо".

Лицемерие

Преди няколко години в Чехия и Словакия гръмна звучен скандал, след като стана ясно, че стотици ромски жени са били насилствено стерилизирани в затворите по време на комунистическия режим, а даже и след това. За случаите се заговори след доклад на омбудсмана Отакар Мотежл, който обхваща периода от 1979 г. до 2001 г.

Здравното министерство в Прага и болниците в страната се защитиха с тезата, че случаите не са били масови и са били свързани със здравословни проблеми. От словашките власти не дойде никаква реакция, въпреки че държавата беше осъдена в Страсбург за отказан достъп до медицинска информация.

През 2009 г. американският сенатор Бенджамин Кардин и колегата му от Комисията за сигурност и сътрудничество с Европа Хейстингс призоваха Чехия и Словакия да осъдят практиката на насилствена стерилизация и да овъзмездят жените.

Oще: детеродни органи  затвор  раждане  стерилизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

2 Govedo13 | 09.07.201310:24

Ами докато хората се борят да си запазят държавите чисти, България плаща майчински и детски надбавки и не знам още какво. Демокрация е. Реве или много тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 08.07.201323:43

демокрация е....
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани