Американският посланик - и българското кино | webcafe.bg
newscafe

Американският посланик - и българското кино

Webcafe.bg
31.03.2011, 10:37 (обновена 31.03.2011, 10:45)
Джеймс Уорлик

Снимка: © Sofia photo agency

Американският посланик Джеймс Уорлик съобщи, че българското правителство обмисля да въведе облекчения за инвеститорите във филмовата индустрия...

Българското правителство обмисля да въведе облекчения за инвеститорите във филмовата индустрия - област, с голям потенциал за вложения. Това съобщи по Нова телевизия днес посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. Той посочи кинопродукциите като пример за една от многото области, в които компаниите от САЩ проявяват интерес да инвестират в България и региона.

Киностудия "Бояна" беше приватизирана през 2006 г. от американската компания "Ню имидж" на Дейвид Варод. 

Американският посланик отбеляза, че САЩ са инвеститор номер 1 у нас за 2010 г., но правителството, за да привлече нови вложения, трябва да гарантира сигурността на бизнеса чрез  върховенството на закона.

Уорлик отбеляза, че в борбата с престъпността управляващите имат напредък, но предстои още работа за налагане на върховенството на закона и борбата с корупцията и организираната престъпност. "Улиците са по-безопасни, отколкото преди 3-4 години, направиха се важни арести, но има и други проблеми -  да има съдебна система, която да гарантира че правосъдието възтържествува", каза американският посланик. "Хората искат да има върховенство на закона, хората искат да видят присъди, писнало им е от корупцията", допълни той.

На въпрос как гледа на делото "Октопод", Уорлик отговори, че е впечатлен от редицата важни арести, показали, че пипалата на "Октопода" се разпростират много на дълбоко. В същото време той подчерта, че "не само трябва да има арести, но и сега прокуратурата да изгради убедителни дела, а съдебната система бързо, ефективно и справедливо да отговори на тези случаи". "Българските хора искат да видят, че хората, които редица години стоят над закона, са зад решетките."

Според дипломата никой в България не трябва да се чувства над закона. "В миналото е имало хора, които са смятали, че са недосегаеми и че никой няма да ги преследва, защото са имали много пари и политическа власт. Посланието трябва да е, че никой не може да стои над закона", каза Уорлик.

Помолен да коментира списъка, публикуван в печатните медии, с имена на политици и бизнесмени, на които е отказана американска виза, Уорлик отговори, че като посланик лично няма правомощия да издави или отнема визи, а това се прави от консула по решение на Вашингтон.

"Всеки, който кандидатства за виза за САЩ, трябва да отговаря на изискванията на законодателството на САЩ, и ако вярваме, че по някакъв начин е нарушил законодателството на САЩ, не можем да издадем виза или ще отнемем издадената. Това е прост факт, валиден в цял смят, не само за България", каза той. Уорлик отрече да има списък на нежелани персони. "Всяко искане се разглежда много щателно и сериозно, всеки случай е индивидуален, няма списък от лица с предрешено решение", допълни той.

Американският посланик отказа коментар по случая с депутата от БСП Румен Петков. След като американското посолство отне визата на бившия вътрешен министър, той не пропуска случай да атакува Уорлик.

Посланикът на САЩ не обвърза пряко влизането на България в зоната "Шенген" с отпадането на американските визи, но отбеляза, че присъединяването към общоевропейското пространство за свободно движение е положителна крачка за страната. Той посочи, че все повече български бизнесмени и туристи получават десетгодишни визи, което улеснява значително пътуванията им в неговата страна.

Oще: джеймс уорлик  индустрия  кино  правителство  филми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 31.03.201116:10

Този човек, посланикът Уорлик, посланик на приятелска държава в България ли е, съветник на правителството ли е, супервайзер ли е? Има мнение по всички въпроси и го обявява като истина от последна инстанция.
Може да има истина в това, което казва, но от неговата уста това звучи, най малко, недипломатично. Ако това изказване, за киното, беше направено от някой американски „кинаджия” би било много по-различно.
Когато чета друг материал във webcafe – „В плен на братушките”, си задавам въпроса, на кого сме в плен в момента и до кога ще бъдем в плен и то винаги доброволен. В най-новата си история, и германците, и руснаците, и американците винаги с цветя сме ги посрещали.

Има много посланници в България, на различни държави, но никой почти не ги знае, докато Уоарлик е известен, като че е Генерал-Губернатор.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани