Съдът отмени абсурдно нормотворчество на М. Найденов | webcafe.bg
newscafe

Съдът отмени абсурдно нормотворчество на М. Найденов

Webcafe.bg
02.04.2013, 13:00 (обновена 03.04.2013, 11:52)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Една спорна наредба, дело на М. Найденов и сие, падна на първа инстанция

Върховният административен съд отмени на първа инстанция наредбата на земеделското министерство, която разрешава на мандрите, които произвеждат продукти само от мляко, да ползват заместители като растителни мазнини само два пъти годишно, съобщи "Капитал".

Документът бе атакуван от производители в съда, а мотивът за неговото решение е, че наредбата не е нотифицирана в Брюксел според правилата, което я прави незаконосъобразна, припомнят журналистите Деница Ватева и Мара Георгиева.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред петчленен състав на съда. Не е ясно дали агроведомството ще предприеме такива стъпки. Министерството на земеделието трябва да плати и 8800 лева съдебни разноски.

Според наредбата производителите трябва да подадат уведомление до агенцията по храните, която да направи проверка преди старта на производството на партидата "имитиращи" продукти.

Собствениците на мандри възразиха, че това ги поставя в неравноправно положение спрямо колегите им от други страни от ЕС, както и че се нарушават ред европейски правила като тази за свободно движение на стоки, за свободна пазарна инициатива и др.

Първоначално земеделското министерство искаше да забрани в едно и също предприятие да се произвеждат продукти от мляко и от негови заместители. Мотивът за това беше некоректно етикетиране на продуктите.

След негативна реакция от страна на бизнеса се стигна до компромиса с уведомяването на Агенцията по храните. Тези правила трябваше да влязат в сила през есента на 2012 г., но това беше отложено с година.

Oще: брюксел  вас  мандри  млечни продукти  наредба 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 18:51

2 Plamen Dosev | 02.04.201316:29

Не знам кое е "абсурдно нормотворчество"?!
Защо винаги в България се отрича всичко, и не се забелязват малкото добри неща които са направени. За целия мандат на това правителство, мисля че имаше две хубави неща които се случиха: стандартите за млечните и местните продукти!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.03.2013, 11:05

1 насрани гащи | 02.04.201314:53

Hей, млекопреработвателите! Престанете да дрънкате глупости за свободен пазар, конкуренция, свобода на инициативата и пр. глупости когато някой се опита да ви накара да играете по правилата. Сички вкупом се кълнете, че видите ли само чисто, пастьоризирано мляко използвате и оригинални закваски, ама после се оказва, че на щандовете на магазините друг продукт се кипри в който има сичко друго ,само не млеко и жива закваска! Ако ще и през час да сменяте номенклатурата на линията ама бъдете честни да слагате и съответните етикети .
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани