Над 20 милиона задължения към "Топлофикация - София" отпадат по давност | webcafe.bg
newscafe

Топлофикация опрости 20 милиона дългове

Webcafe.bg
13.07.2011, 11:37 (обновена 13.07.2011, 17:24)
Чугунен радиотор на топлофикация

"Топлофикация-София" става и топлинен счетоводител от тази година.

Столичната топлофикация отписа като несъбираеми неплащани с години сметки за над 20 милиона лева, от което ще се облагодетелстват хиляди софианци, съобщи bTV. Днес от общинската фирма пък заявиха, че телевизията манипулира.

Какво казаха от bTV
 
Дружеството обяви, че става топлинен счетоводител и очаква тази година голяма част от хората, които трябва да сменят топломерите си, да се откажат от частните фирми и да изберат тях.

От 5 години "Топлофикация-София" не може да осъди всичките си длъжници и се принуждава да отписва техни сметки.

Според решение на Върховния касационен съд давността за сметките е три години. Това обаче трябва да бъде поискано от длъжника. По последни данни събираемостта на сметките за парно от битовите абонати е малко над 55%.

Поради това, че не може да осъди всичките си длъжници, от 5 години насам "Топлофикация"  се принуждава да отписва техни сметки.

Директорът на Топлофикация София Стоян Цветанов предупреди, че дружеството вече ще следи стриктно своите длъжници и няма да им прави повече такива скъпи подаръци.

„Това е в резултат на добре водена политика по отношение на събираемостта последните години. Поне от няколко месеца съм разпоредил всичко, което е на ръба на погасителна давност да се дава на съд. Оттук нататък няма такъв вариант", каза Стоян Цветанов

Тази година десетки хиляди семейства трябва да си сменят топломерите с нови заради изтощените 10-годишни батерии. Топлофикация София реши и да предлага и услугата топлинно счетоводство. Компанията обещава, че през зимата ще отчита дистационно през мобилни телефони, каква е реалната консумация в жилището, а не по прогнозен дял.  

Частните фирми за топлинно счетоводство обаче намекват за възможен конфликт на интереси. И питат редно ли е Топлофикация хем да ни продава, хем да ни пише изравнителните сметки.

Какво казаха от Топлофикация

Според изявление на софийската топлофикация обаче репортажът на bTV за опрощаване на старите дългове е манипулация. 

Стари сметки се опрощават само по преценка на съда - т.е. трябва да е заведено съдебно решение. Различните съдийски състави дават различен давностен срок - едни 3 години, а други - 5 години. Поради факта, че не може да осъди всичките си длъжници, от 5 години насам столичната топлофикация се принуждава да отписва техни сметки.

Всеки, който има просрочени сметки за минали години, може да провери дали срещу него е заведено дело от "Топлофикация" при районния си инспектор в централния офис на фирмата. 

Абонатите може да се възползват от възможността да подпишат извънсъдебно споразумение, вместо да стигат до съд. Това може да стане в центъра за медиация на топлофикационното дружество.

Oще: давност  дългове  опрощаване  парно  софия  топлофикация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 13.07.201113:15

Евала, веднага ще им стана клиент! Лично сметкте съм си ги плащал винаги, макар и да съм наясно, че плащам загуби и несъбираеми дялове. Но какво ми остава, един гатер да си инсталираме у входа?

А тия техем, бруната, пиявици мръсни, да го лапат докрай! Ще ви кажа само, че от една от терасите ми гледам директно в едно мезонета на едно от шефчетата на техем и познайте, пича е на камина! А иначе лапат като за световно от топлото...
   

оценка

+0 -0