В Афганистан подкупите изпреварват държавните приходи | webcafe.bg
newscafe

В Афганистан подкупите изпреварват държавните приходи

Webcafe.bg
08.02.2013, 12:48 (обновена 09.02.2013, 13:24)
Кабул

Снимка: © Getty Images

За обикновените хора в Афганистан корупцията е втори по значимост проблем след липсата на сигурност

Според данни на ООН, подкупите, платени в Афганистан през 2012 г. са надминали в пъти по размер държавните приходи, съобщава VOA. Макар Кабул да се опитва да намали корупцията, за последните 12 месеца „под масата" са били платени близо 4 млрд. долара, което е близо четвърт от международната помощ за страната. Самите афганистанци виждат корупцията като втори по значимост проблем на страната, след липсата на сигурност.

Според последните проучвания на Обединените нации, на около 50% от жителите на страната се е наложило да дадат рушвет поне на един държавен служител през годината. Това е намаление с 9% в сравнение с 2009 г., но обемът на подкупите е скочил с 40%.

Според Жан-Люк Льомайо от Службата на ООН по въпросите на наркотиците и престъпността в Афганистан, парите от корупционна дейност надвишават двукратно събраното по официален път от държавата през 2010 г. и 2011 г. Той подчерта, че в сметката не участват подкупите на високопоставени политици, които няма как да бъдат изчислени. В Афганистан цари корупция на всички нива, шуробаджанащина и злоупотреба с власт, смятат от ООН.

Най-сериозен ръст на подкупите се наблюдава в образователната система. Над половината анкетирани са давали рушвет на учител през 2012 г.

Афганистанските власти коментират, че в доклада на ООН са включени само области с традиционно високи нива на корупция, докато другаде се наблюдава значително подобрение. Президентът Хамид Карзай нееднократно е обвинявал за корупцията западните компании, които, според него, плащат огромни суми на държавни служители, за да могат да оперират на афганистанска територия.

Западни анализатори частично се съгласяват с държавния глава, като същевременно посочват, че трябва да има повече отговорност от страна на местните власти. Сериозен проблем към момента е подреждането на приоритетите на западните съюзници - те са склонни да работят с всеки, който е срещу талибаните, без значение дали спазва закона, или не.

Oще: афганистан  корупция  оон  подкупи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.