Стъпка по стъпка към целодневно училище | webcafe.bg
newscafe

Стъпка по стъпка към целодневно училище

Webcafe.bg
22.03.2011, 10:19 (обновена 22.03.2011, 16:11)
Сергей Игнатов

Снимка: © БГНЕС

В малките населени места, където досега училищата бяха само до осми клас, по желание на общината ще може да има училище до десети клас, обясни част от новата концепция просветният министър Сергей Игнатов

През новата учебна година и второкласниците ще имат целодневно обучение. Предвижда се поетапно това да се въведе до 7-ми клас, каза в интервю за "Хоризонт" просветният министър Сергей Игнатов. В концепцията за училищното образование е залегнало да има задължителна двугодишна предучилищна подготовка и да отпаднат оценките от първи до трети клас. Концепцията ще бъде представена днес.

"Оценката от външното оценяване - първи, четвърти, седми и десети клас и държавните зрелостни изпити служат за кандидатстване в по-горен етап. След десети клас децата имат възможност вече по собствен избор на профилирано обучение. Или продължават докрай в училището, в което учат, или си избират профилирано обучение в друго училище - професионално или някакво друго", обясни просветният министър.

В малките населени места, където досега училищата бяха само до осми клас, по желание на общината ще може да има училище до десети клас. Това е една от мерките против отпадането на ученици от училище.

Сергей Игнатов каза още, че обучението след 10-ти клас ще може да се прекъсва за две-три години и след това да се продължи втория гимназиален етап.

Основно образование ще се завършва след седми, а не след осми клас. Средното образование ще включва два етапа - от 8-и до 10-и клас, а вторият етап ще бъде от 11-и до 12-и клас.

След приключването на първия гимназиален етап - след 10-и клас, учениците, които няма да продължат веднага образованието си, след време ще могат да завършат средно образование в редовна, задочна или в дистанционна форма на обучение.

След десети клас ще има национално външно оценяване на учениците и те ще получават сертификат за първа гимназиална степен.

Ще предложим шофьорска книжка да се взема след получено удостоверение или сертификат за първа гимназиална степен - след завършен десети клас, каза заместник-министър Милена Дамянова.

Концепцията предвижда, според етапа и степента на образование училищата да бъдат - начални (от първи до четвърти клас), основни (от първи до седми клас), средни общообразователни училища (от първи до десети клас), гимназии (от осми до дванайсти клас) и средни училища (от първи до дванайсти клас).

Според своето съдържание училищата ще се делят на общообразователни, профилирани, професионални, спортни, по изкуствата и по културата, ще има и духовни училища.

Предвижда се да съществуват и специални училища, а сегашните педагогически интернати ще станат центрове за личностно развитие и творчество.

Нашият екип не е маниакален и тези, които очакват да обявим революция в училищното и предучилищното образование, ще останат разочаровани, коментира предвидените промени Сергей Игнатов.

Той добави, че в сферата на образованието революции и революционни скокове не трябва да се правят и отбеляза, че сегашният екип на МОМН е използвал при написването на промените "най-доброто от своите предшественици".

Най-вероятно подготвените промени ще влязат в сила от учебната 2012/2013 г., след приемането им от Народното събрание.

Oще: клас  образование  обучение  сергей игнатов  училище 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани