Как да пренапишем правилата. Този път | webcafe.bg
newscafe

Как да пренапишем правилата

Webcafe.bg
21.06.2013, 18:01 (обновена 22.06.2013, 22:15)
Тъпи

Нова група във "Фейсбук" -#СИСТЕМАТАreloaded, събира и обсъжда идеи за промяна в политическото статукво и законовата рамка в държавата.

Хора от няколко малки партии, журналисти и интелектуалци се подписаха под декларацията на групата, която може да бъде първа стъпка към създаването на нов политически блок и алтернатива на сегашното политическо статукво.

В описанието на групата е споделена позицията, подписана от Христо Генев - член на "Зелените", Петър Москов - член на ДСБ, Йонко Грозев - член на ДБГ, Петър Славов - член на "Синьо единство", Корман Исмаилов - член на НПС, Деян Кюранов - безпартиен, Найо Тицин - журналист, Явор Гърдев - режисьор, Ивайло Дичев - професор в СУ, Стоян Радев - режисьор, Иво Беров - журналист, Цветозар Томов - социолог и Асен Генов - блогър.

Ние виждаме нещата така...

"Днес, 20 юни 2013 година, ние виждаме нещата така:

Икономически и престъпни групировки контролират политиката и действията на големите партии през корумпираните им върхушки.

Демокрацията не функционира и това лишава много хора от представителство.

Олигархията е на власт независимо, кой печели изборите.

Хората са отстранени от държавата. Институциите не работят за тях.

Премината е границата, отвъд която оставаме сами срещу мафията.

Разделят ни и ни противопоставят, за да не се опълчим срещу нея.

Хиляди граждани срещу арогантността на властта.

Можем да си върнем държавата, ако тази енергия стане насочено обществено политическо действие.

Трябва да се пренапишат правилата. Този път!"

Oще: #систематаreloaded  група  олигархия  правила  система  фейсбук 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.06.2013, 21:08

5 Margarita Angelova | 24.06.201310:13

Да ви кажа, че с колегата имаме спор само по една точка. Тази, за забрана на номадството. Той смесва доброволната смяна на партийна група в парламента с друга, съставянето на нова, или оставането като " независим" с изгонването за инакомислие. Искам да се направи разлика между изгонване и напускане на парламентарна група. Инакомислещият има възможност при сега действащите правила първо да защити различието си в парламентарната група, после - в зала. Да потърси подкрепа в зала и от другите групи, а и от обществеността, защото заседанията се показват най-малкото с репортажи. Такива депутати, които отстояват различна позиция в групата си и обществото подкрепя тази позиция, трябва да се защити, а позицията да се приеме от цялата група. Ако обществото отхвърли мнението, то депутатът следва да приеме това като воля на избирателя и да се съгласи да работи за нея. Напускането обикновено се обяснява с инакомислие, но си е чисто и просто търговия с вот. Прави ми впечатление, че е много слаба активността по темата. За това ви моля да сте по активни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2013, 21:08

4 Margarita Angelova | 23.06.201321:10

По повод молба на мой съ форумец да отговоря на два негови въпроса, написах това. Въз основа на него започна дискусия, но сме само двама. За това пускам предложенията тук. За по-широка дискусия и евентуално за включване в новите правила. Ето:


В общи линии:
Каузи на протеста:
1/ Спешно гласуване на изборния закон. Ще го изнеса в друга главна тема.
2/ Насрочване на нови избори за Велико Народно Събрание, с цел изработване и гласуване на нова Конституция.
3/ Оставка на кабинета и разпускане на този Парламент.
4/ Стопирани на нови назначения и оттегляне на вече направените. Това трябва да се случи след избора но ВНС и след неговото одобрение.

Нов изборен кодекс:
1/ Партийните листи да се редят в посока от долу на горе, т.е. от организациите по-места, чрез събрание на местните организации, а не както е сега - от централата.
2/ По време на изборния акт, избирателят да не гласува листата, а избрани от нея лица. Така листата ще се преподреди.
3/ Да се спре субсидирането на партиите, или в краен случай да се минимизира крайно. Така ще стане ясно от къде и срещу какво се получават партийните дарения. За членския внос, като част от приходите на партиите е ясно.
4/ В случай на номадство, или на " неприемливо" поведение на депутат, да може да се свали от заеманата позиция и да се замени с друг.
5/ Да има постоянно работещи приемни, които да осъществяват жив и активен контакт между партийните централи, парламентарните групи и гражданите.
6/ Наблюдателите и застъпниците да не са платени и да не са обвързани с една секция. Имайки документ за такъв, да могат да влизат във всяка секция и да наблюдават. В никакъв случай да не се намесват в работата на комисиите, каквито случаи е имало. Само наблюдават и ежечасно отчитат какво са констатирали. Ако има нарушение, автоматично сигнализират централата, която ги е изпратила и тя реагира. Работата им не свършва в края на изборния ден, а продължава, до предаването на чувала с книжата. Трябва да има тяхно присъствие и при обработката им. Със същите функции.
7/ Независимите кандидати да имат по-нисък праг и по-ниска сума за влизане в състезанието.
8/ Да отпадне изискуемият имуществен и образователен ценз. Важно е, за да имат и по-долните обществени слоеве да имат свое представителство.
9/ Харесва ми идеята, сънародниците ни в чужбина да са обособени в отделен избирателен район. Така ще се намали натискът на гласовете от някои страни. Ще се избегне и това овладяване на региони, в които няма гласове за тази партия. В случая визирам ДПС, но това може с пълна сила да се приложи и да важи за всяка друга партия.
10/ Ако ДПС желае да продължи да е субект в политическото ни пространство, трябва да се прочисти до дъно от етническите си елементи. Не от хората, а от идеите и претенциите, почиващи на етнос и религия.
Със сигурност ще забравя нещо, но все пак, отговарям ти на прима виста.

_____
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2013, 21:42

3 Alexander Anguelov | 22.06.201322:33

Прогреса в развитието на една държава на едно общество е следствие от развитието на политическия ( избирателния) модел, респективно на качеството на хората който попадат в държавната машина на управление. Бъдещият просперитет на България зависи от:
1. Изцяло Мажоритарна избирателна система по Австралийски модел: това е моделът, в общи линии, по който се избира Българския Патриарх и Папата в Рим: защо не се поучим от този свещен опит от хилядолетия.
2. Задължително гласуване
3. Електронно гласуване: което ще направи избирателния модел много лесен и сигурен.
4. Избиране на Съдии, Областни управители, и Полицейски началници.
5. Право на отзоваване на народните представители.
Така съществуващата избирателна система у нас е най-голямата измама в съвременната история на България.! Хора събудете се. Ако не сменим системата България никога няма да се оправи: това е истината.
Спешно е необходимо да се направят проект на Гражданското общество за Нов Избирателен Кодекс/ Закон който да се внесе в Народното събрание.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2012, 20:07

2 Krassimir Brezaliev | 22.06.201301:40

§Ј§­ §Х§а§Я§с§Ь§м§Х§Ц §Ц §б§в§С§У, §Я§а.... §Ґ§С §Ю§е §Ь§С§Ш§С, ЁЁ §д§Ъ§с 24§а §Х§Ц§б§е§д§С§д§С §г §и§с§Э§С§д§С §г§Ъ §в§а§Х§С, §д§в§Ц§Т§Ц §Х§С §г§Ц §д§в§Ц§д§Ъ§в§С§д, §Ь§С§Ь§д§а §г§С §г§Ц §д§в§Ц§д§Ъ§в§С§Э§Ъ §б§в§а§д§Ц§г§д§С§Я§д§г§Ь§Ъ§д§Ц §е§Ю§а§У§Ц §б§в§Ц§Х§Ъ 89.... §Я§С §Ф§о§а§Э§С §У §ў§Ц§Э§Ц§Я§Ц. §Ґ§С §Ф§а §Я§С§б§в§С§У§с§д §Щ§Ц§Э§Ц§Я§С §б§Э§а§л§С§Х§Ь§С §Ъ §а§г§д§в§а§У §г §С§д§в§Ь§С§и§Ъ§Ъ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 07:59

1 VL | 21.06.201319:05

Добре, че е уебкафето да ни осветли какво ги сърбяло.
Да им се свде до знание, щото сурат тефтера е за хора слободни.
1. Девмокрация като дума значи народоуправление. Народът е избрал да се легитимира с чрез мнозинствени прояви. Проявата на вот е с характер на превалиращо мнозинство. Ако си малцинство и си демократ, то си длъжен да се подчиниш на думата на народа. Тук правим затворен цикъл и се връщаме в началото на точката.
2. Кой какво ви граби? Не прочетох всичките организатори-маргинали, но ми направи впечатление професията на последния. Блогър! Е те такава професия в единния класификатор няма. Няма и да има естествено. Елементарното и следствие е форумнист. Това е такъв дето пише по форумите разни коментари. А издигналият се форумнист ще е модератор или трол. Зависи от коя страна на барикадата е.
3. Олигархията винаги е на власт. Независимо от всякакви избори. Държавата се крепи на икономиката. Икономиката се организира от олигарсите. Организирайте икономика, дайте работа, станете олигарси. Държавата ще се крепи на Вас!
4. Това за разделянето е може би вярно. Да, аз работя. Да, аз се интересувам от бъдещото си развитие. Да, аз често си плащам за правото да работя. Да, аз се чувствам разделен с хората, които иначе изглеждат свестни, но само едните кинти са им в мислите. Това разделение си го правим сами.

Останалото са лозунги, които е трудно да се коментират. Не съм медицинско лице със специалност "Клинична психиатрия" за да е валидно мнението ми.
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани