От 113 000 проверени - 6377 с досиета | webcafe.bg
newscafe

От 113 000 проверени - 6377 с досиета

Webcafe.bg
19.02.2012, 11:28 (обновена 19.02.2012, 11:40)
Старец

Снимка: © Getty Images

Оповестените имена на сътрудници на ДС са 5782, заради ограниченията, наложени от закона. Така например комисията няма право да съобщи имената на починалите, както и на хората, поискали сами да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби

Комисията по досиетата е проверила около 113 000 души, като от тях, свързани с Държавна сигурност (ДС) са се оказали 6377 души. Това съобщи по БНР председателят на комисията Евтим Костадинов.

Оповестените имена на сътрудници на ДС са 5782, заради ограниченията, наложени от закона. Така например комисията няма право да съобщи имената на починалите, както и на хората, поискали сами да бъдат проверени за принадлежност към комунистическите тайни служби.

Най-голяма част от проверените - между 63 и 64 000, са попаднали в обхвата на закона, заради участието им в различни изборите. За около 42 000 души справка е направена, заради длъжността, която заемат.

Сами са поискали проверка за връзки с ДС 831 лица. Във вторник комисията за досиетата ще даде отчет за работата си, като ще предложи и мерки, които да и позволят да разкрива повече информация.

В момента комисията работи по проверка за свързаност с комунистическите тайни служби на кредитните милионери и ръководителите на висши учебни заведения.

Несъответствие в закона за досиетата прави невъзможно обявяването на агентите сред кредитните милионери, една част от които вече са проверени от комисията по досиетата. Това съобщи в петък сайтът Държавна сигурност.com, цитирайки председателят на комисията Евтим Костадинов.

Преди около половин година Костадинов съобщи, че ръководеното от него звено започва проверка на обявени от банките през 1997 г. като кредитни милионери.

Сега се оказва, че макар проверката да тече, информацията от нея не може да бъде съобщена заради законов пропуск. Юристи от ГЕРБ казаха, че не са запознати с проблема, но при сезиране от страна на комисията биха предприели законодателна инициатива за преодоляване на проблема.

В закона е записано, че задължително се установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити. Тези лица обаче не фигурират в списъците в закона, по които става самото обявяване на принадлежност на лицата, обяснява Костадинов.

Така комисията е задължена да извърши проверка на кредитните милионери, но въпросът със самото им огласяване е оставен висящ, тъй като те не са отнесени нито към публичните длъжности, изброени в закона, нито към лицата, извършващи публична дейност.

Според Евтим Костадинов това разминаване може да бъде отстранено с поправка в закона. Заедно с това изменение, комисията ще предложи и други, които да улеснят прилагането на закона.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

2 Falconetti | 20.02.201207:31

Уяудващ ресултат 6% от проверените ДС сътрудници и служители!
ангелче
Хора бдете или по точно казано днес е МИСЛЕТЕ!!! Нали така др.Чинчифон?
Китайска КП 80 млн. 5% от населението през 2011!
БКП 1млн през 1989- 13% от населенито на Бълхария!!
Значи тази партийно ченгисарска каста трябваше да бъде угоена преди 1989 и преугоена след. Бройката е повече от двойна в сравнение с Китай!
Задача непосилна за никого. Та бедноста в Б-я е обусловена от много причини от икономически до социално политически. Но най вече че горната каста не можа да си направи сепуко навремето, преяде от грабежи и сега ще не ще трябва да мине на диета. Ако ли не гладните цигани щеги изпапкат со се парцалите скоро и Запада както и Русия ще гледат гладиаторския спектакл с огромно удоволствие!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 19.02.201216:53

Проверката на всякакви досиетата не трябва да спира и за миг!Дори след смъртта и на последният агент от ДС,необходимостта от лустрация на неудобни хора и за отклоняване на публичното внимание от важни теми ще си остане актуално. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани