Берлинската прокуратура е прекратила следствието срещу биншия фонд на ДФ "Земеделие" Калина Илиева | webcafe.bg
newscafe

Калина - само с обвинение у нас, Берлин: вътрешна работа е

Webcafe.bg
09.12.2010, 10:13 (обновена 09.12.2010, 11:34)
Калина Илиева

Снимка: © БГНЕС

Берлинската прокуратура е прекратила следствието срещу Калина Илиева с мотива, че престъплението не е извършено на територията на Германия

Берлинската прокуратура е прекратила следствието срещу Калина Илиева. 

Пред "Труд" говорителят й Мартин Щелтнер е обяснил причините за това: "...Поради несъмнени доказателства, че престъплението не е извършено на територията на Германия. Г-жа Калина Илиева не се е възползвала от подправената диплома на територията на ФРГ, не е злоупотребила със служебно положение в страната ни, а зад граница", добави г-н Щелтнер.

По думите му при фалшификата не е използвана оригинална хартия, на която Институтът по техника и икономика (ИТИ) в Берлин издава дипломи, не е подправен и оригиналният печат, положен е обикновен. При дипломата фалшификат на Илиева са използвани обикновена хартия и мокър печат, какъвто би могъл да бъде изработен навсякъде по света.

На 30 ноември т. г. институтът сезира прокуратурата в Берлин, прилагайки фалшивата диплома за магистърска степен на Илиева. Сигналът бе срещу неизвестен извършител, тъй като не е ясно дали самата Илиева или друг някой е подправил документа.

Калина - в ръцете на нашите обвинители

Сега бившата шефка на ДФ "Земеделие" е в ръцете на българската прокуратура. Нашето следствие ще  трябва да изясни кой е фалшифицирал дипломата на Илиева - тя или някой друг. Освен това ще се изясняват и нанесените щети на държавата, както и какви претенции към Илиева има Министерството на земеделието и храните.

"Труд" разкрива, че през 2007 г. срещу Калина било водено и следствие за кражба от берлински магазин от известната търговска верига "Карщат" - по данни от берлинското следствие. То също било прекратено, тъй като след уличаването й в кражба Илиева е напуснала Германия. Не става ясно какво точно е "пипнала" Калина в реномирания магазин за конфекция, текстил, козметика и домашни потреби.

По непотвърдена информация става въпрос за кражба на сутиен.

От ОЛАФ отрекоха чадър над Илиева

От Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, отрекоха да са оказвали каквото и да е влияние за назначаването на Калина Илиева като директор на фонд "Земеделие".

Пред БНР говорителят на ОЛАФ Павел Борковиц съобщи, че са били неофициално уведомени от българските власти за назначението й, но не са се намесвали по никакав начин.

Борковец коментира публикациите, според които причина за бързата кариера на Илиева са "близките й връзки с представителя на ОЛАФ в България Арно Хайнен". "Първо - г-н Хайнен не е представител на ОЛАФ в България. Той е служител на ОЛАФ, работил е в България, бил е на няколко мисии в страната.

Няма да коментира тези информации, защото на служителите на ОЛАФ не е разрешено да контактуват директно с медиите. Той обаче отрече всички тези твърдения. ОЛАФ изцяло го подкрепя и ще продължи да го подкрепя, ако той реши да предприеме някакви действия в своя защита", каза Берковиц.

Европейската служба за борба с измамите е получила за последната година 93 официални сигнала от България, каза говорителят на службата. Според твърдения на земеделския министър Мирослав Найденов, отречени и от българската прокуратура, сигналите били поне 4 пъти повече...

Oще: берлин  диплома  дф земеделие  институт  калина илиева  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.