Врачанският митрополит Калиник поиска прошка заради досието си | webcafe.bg
newscafe

Врачанският митрополит Калиник поиска прошка заради досието си

Webcafe.bg
18.01.2012, 16:28 (обновена 18.01.2012, 16:31)
църква

Снимка: © Getty Images

Призовават владиците, сътрудничили на ДС, към покаяние и оттегляне в манастир за известен период от време

Врачанският митрополит Калиник поиска прошка след оповестеното му досие от бившата Държавна сигурност, съобщи БНР.

В присъствието на журналисти и свещеници 80-годишният владика заяви: "Бих помолил за прошка и за извинение. За никого не съм донасял нещо лошо, напротив - бях възпрепятстван да ръкополагам някои свещеници. Но аз поради своя обет и служение като владика на своя глава, бих казал, направих съответните свещеници. Аз съм имал свои разбирания, виждания - така, както пише и в Библията. Всяка власт е от Бога. Ние сме били длъжни да сме в синхрон с държавността за доброто на народа".

Викарийният епископ Киприян обяви, че местното духовенство подкрепя владиката си.

Името на Калиник беше в списъка на бившите сътрудници на ДС сред висшите духовници в Българска православна църква. Според оповестеното от комисията по досиетата 11 от 15 членове на Светия синод са били сътрудници, но сред тях не е патриарх Максим.

По информация на Mediapool друг от осветените като агенти на ДС клирици - Варненският и Великопреславски митрополит Кирил - се скри от публични изяви. Той не отслужи Божествена света литургия в храма "Свети Атанасий" във Варна по случай храмовия празник на църквата.  

Литургията се проведе без митрополита и след нея бе осветен традиционният рибен курбан и раздаден на всички присъстващи.

По обичай литургията на храмовия празник се отслужва от митрополит Кирил, но той предпочете да се скрие, след като името му бе обявено от комисията по досиетата сред имената на сътрудниците на Държавна сигурност от висшия клир.

Преди пет години митрополит Кирил, който наскоро се оказа в центъра на медиен шум, след като се появи с луксозен автомобил, публично отрече причастност към ДС, като обяви, че е готов да поиска бележка от МВР, че не е сътрудничил на бившите спецслужби.

Междувременно от родовата фондация "Митрополит Методий Кусев", която носи името на първия старозагорски архиерей на БПЦ, призовават владиците, сътрудничили на ДС, към покаяние и оттегляне в манастир за известен период от време. За БНР Радка Кусева - изпълнителен директор на фондацията, заяви, че изваждането на досиетата на митрополитите в БПЦ води до огромна загуба на обществен престиж на Светия Синод, понеже за голяма част от българите клирът се отъждествява с църквата.

Оповестяването на досиетата трябва да бъде само началото на един задълбочен и добронамерен разговор за проблемите на българската църква, а църковната интелигенция, която е част от гражданското общество, трябва да покаже път и изход за останалите миряни. Това петно може да бъде измито само от архиереите. Ако те не се оттеглят в манастирско уединение за по-кратък или по-дълъг период от време, за да възстановят част от личния си престиж, ще докажат, че за тях мисията на Църквата е по-маловажна от материалния комфорт, в който живеят. От фондацията напомнят, че в период на криза обществото още повече се нуждае от светли личности и духовни водачи и припомнят думите на митрополит Методий Кусев, че "само възпитанието в духа на християнството може да направи Отечеството ни честито и славно", пише в прессъобщение на фондацията.

Oще: досие  митрополит  прошка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани