Моля, съблечете се | webcafe.bg
newscafe

Моля, съблечете се

Поли Каменова
08.10.2010, 09:57 (обновена 08.10.2010, 11:50)
Артт

Снимка: © Getty Images

Експериментът на аржентинския творец Нико Ферандо предизвика нездрав интерес на панаира на книгата във Франкфурт

На тазгодишния Франкфуртски панаир страна на фокус - почетният гост - е Аржентина. Традицията за такъв почетен гост съществува от 1978 г. - първо на две години, а от 1988 г. и всяка година. Това означава, че въпросната страна разполага с цяла зала, в която да представи всичките си значими и не толкова значими издателства и автори, както и цялата си история и култура.

Тази година Аржентина има богата програма със съпътстващи събития, някои от които издържани напълно в академичен дух  - като изложби и литературни четения, други определено по-живички - дегустация на тако и демонстрация и уроци по танго. Един от проектите, който предизвиква по-нездрав интерес и се очаква с нетърпение, е експериментът на аржентинския творец Нико Ферандо.

По думите на критиците неговият фотопроект е "най-магическото изявление, правено в дигитален формат от изобретяването на компютрите". Става дума за книга със заглавие "Моят съпруг и аз, аз и моята жена" (MY HUSBAND AND ME, ME AND MY WIFE) - ако можем да използваме тази архаична дума „книга" за този продукт. Тя е посветена на идентичността и брака, на взаимоотношенията и генетиката; книга за пола, обвързването и дигиталната манипулация, но най-вече за любовта.

Нико Ферандо (Nico Ferrando) и Лоис Ламерхубер (Lois Lammerhuber) са авторите на проекта, който има претенцията да се превърне в една от най-големите книги в света заради варианта с неспиращото добавяне на снимки. За какво става дума? В общи линии да си отговорим на въпроса какво ни чака, каква ще бъде следващата порода хора. Защото ние постоянно правим опити да култивираме средата около себе си и така човечеството създава нова природа, също дива и непредсказуема, но по съвсем различен начин. Работата на Ферандо е серия от снимки на двойки с разменени части от тялото; предимно тези части, които са свързвани с половата определеност. Или поне досега бяха свързвани.

Обработката е толкова съвършена, че преливането между телата на мъжа и жената е изумително плавно - двамата се превръщат в напълно ново същество. Целта е да се пресъздаде възможният образ на общата енергия, свързваща двама души. Човекът на бъдещето. Любопитна е инициативата на аржентинските организатори, с която рекламират проекта. Те се обърнаха с покана към всички посетители-двойки да допринесат за по-цялостното представяне и осмисляне на идеята.

Всички желаещи двойки са поканени в събота, 10-ти октомври от 14 часа,  в специално подготвено фотостудио на територията на панаира. Там доброволците ще се съблекат чисто голи и ще позират за Нико Ферандо. След това Ферандо ще избере една двойка на случаен принцип и дигитално ще обработи образите, както е в книгата му.

На мен донякъде ми липсва консерватизма на миналогодишния почетен гост - Китай. Там всичко беше по-простичко и най-вече - резултат на хилядолетна традиция: чайни церемонии, демонстрации и уроци по калиграфия и китайска опера. С изключение на операта беше напълно ясно мъже ли сме, жени ли сме.

Ако се намирате някъде наоколо с половинката си и все още сте във фазата на мечтата за пълно сливане на душите и телата, може да заповядате. Но имайте предвид, че ще ви покажат на света, а няма да си гледате снимките в някоя тъмна стаичка. Така че, ако ви стиска, Франкфурт е на два часа път.

Oще: аржентина  книга  панаир  проект  франкфурт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.10.2010, 00:02

1 Phoelicis | 16.10.201000:07

А знае ли се в какъв формат ще излезе тази "книга" и дали "архаичната" дума "книга", както се изрази, е подходяща за такъв иновативен проект?
И знае ли се кога ще излезе? Въпрос
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани