Скулпторът проф. Велислав Минеков поиска с отворено писмо до премиера Бойко Борисов оставката на министъра на културата Вежди Рашидов | webcafe.bg
newscafe

Оставка на Вежди Рашидов заради "парад на фанфаронщината"

Webcafe.bg
19.10.2011, 17:21 (обновена 19.10.2011, 17:33)
Вежди Рашидов

Снимка: © БГНЕС

Един скулптор поиска оставката на друг - като министър

В  отворено писмо до премиера Бойко Борисов скулпторът проф. Велислав Минеков поиска оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради предложението му Борисов да стане почетен член на Съюза на българските художници (СБХ).

Замислената "награда", отказана от Борисов, беше по повод намесата на премиера в спора на СБХ и СУ "Св. Климент Охридски" за собствеността на сградата на "Шипка"6. Самият Борисов отказа заради обществения скандал, който се разрази покрай номинацията му.

Според проф. Минеков Рашидов е подложил СБХ на "банален, калабрийски рекет" и е "недостоен, нежелан и неспособен" да заема поста.

Проф. Минеков, който е председател на Контролната комисия на СБХ, призова премиерът да не натрапва Рашидов.

От документ, разпространен от Минеков, става ясно, че именно Рашидов е предложил Борисов за почетен член на СБХ. Става въпрос за факсимиле на протокол от извънредно заседание на Изпълнителното бюро на СБХ от 7 октомври.

В дневния му ред е включено разглеждане на предложението на Рашидов да се покани премиера за почетен член. Бюрото е помолено да вземе "спешно решение" по въпроса.

"Представям Ви доказателство за перфидното изнудване на моите колеги. Обществената подигравка, на която бяхме подложени ние, художниците, и Вие министър-председателят, е негово авторско дело, негово художествено произведение", заявява проф. Минеков.

Предложението на Рашидов е било прието на извънредно заседание на Изпълнителното бюро на СБХ, на което са присъствали Анжело Красини, Димитър Грозданов и Ивайло Дженев. Протоколът е подписан от председателя на СБХ Любен Генов и от административния секретар Мария Павлова.

Проф. Минеков мотивира искането си за оставката на Рашидов и с цялостното му поведение и управление на Министерството на културата.

"Надявам се разбирате, че причината за исканата оставка не е само и единствено заради моралните щети, връхлетели нашия съюз. Причината не е и несъстоялият се опит за награди, нито дори срамът от нашите наведени глави. Документът, който прилагам, е само доказателство, но не и основният ми довод, дори след този пример за банален, калабрийски рекет.

Причината е, г-н министър-председател, че тази одиозна личност е не само недостойна за подобен пост, той е нежелан и неспособен. Развитието на българската култура се превърна в спирала на неговото лично величие, в парад на фанфаронщина, отразена в публичния присмех.

Щетите не могат да се нарекат успех. Завърнаха се дори словата на Радой Ралин, оказа се пророк. Прочутата му епиграма бе превърната в девиз. Дори институцията, представлявана от Вас, бе осквернена и осмяна след омерзителен опит за слагачество и вярност", посочва проф. Минеков.

В писмото си проф. Минеков пита дали премиерът вярва в качествата, биографията и политическата съпричастност на Рашидов.

"Намирате ли го за скромен и почтен? Запазете, ако е нужно, Вашето приятелство, но моля Ви, не го натрапвайте. Г-н министър-председател, сред българските интелектуалци, сред хората на изкуството ще намерите можещия, достойния, почтения и уважаван министър, този, с когото ще се гордеем, дори и поставени във вечния стандарт на нашата нищета.

Разширете кръга на Вашите съветници, потърсете разумните, сближете се с интелигентните. Все още има такива у нас.

И още нещо, г-н Борисов. Вие вече се досещате, аз не съм сам. Горд съм от достойната и безкористна подкрепа от личности. Това не е заплаха, това е и на Вас известен факт. Приемете ни, има ни. Да Ви припомня - нормалността и разумът не се измерват в бройка, мускули и килограми. Интелектът не е равен на бита", заявява още проф. Велислав Минеков.

Oще: бойко борисов  вежди рашидов  велислав минеков  заседание  оставка  писмо  почетен член  предложение  сбх  шипка 6 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.08.2014, 22:12

5 Jenny Ivanova.100000445555104 | 01.08.201422:17

kakvo poveche?i vijde koi godina e bilo.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.03.2011, 11:42

4 tanq | 20.10.201111:32

много елегантна статия.напълно съм съгласна с вас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

3 Ближи си сладоледа | 19.10.201120:42

проф. Велислав Минеков, поздравявам Ви!

Вие казахте по точен и елегентен начин, това което си мислят и други хора извън кръга на Вашите съмишленици. Не сте сами повяравйте ми!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 19.10.201120:05

Малко съм в страни от ежедневието, особенно културното, в България, но да запитам Вежди Рашидов откак стана министър на културата ( 'баси аз в Канада не съм чувал за такъв пост) прави ли все още склуптори, едно време много ми харесваха неговите.

Просто от любопитство се заинтересувах каква е структурата тука (Канада) :

The Minister of Canadian Heritage (French: Ministre du Patrimoine canadien) is the Minister of the Crown in the Canadian Cabinet who heads the Department of Canadian Heritage, the federal government department responsible for Canada's Arts, Culture, Media, Communications network, and Sport.

Значи бедна България има отделно министерство и администрация за всички изброени в по-горният текст, а богата Канада едно което обхваща
като пододели Изкуството, Културата, Медиите, Комуникаициите и Спорта.

Господ да ви е напомощ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

1 peta_wawa | 19.10.201119:13

Ами, ами! Няма само Владя Пътин да го бива във всичко Много щастлив! ГЕРБ е изкуствена, набързо скалъпена сбирщайн-партия на домогници и грандомани в голямата си част, и тук-там няколко довлачени насила професионалисти Усмивка. Бойко вярвам е бил отегчен и засрамен от тази история, но не е виновен само този дето ближе сладоледа, а и този дето дава да му го ближат! След като обича да е заобграден с деградирали подлизурковци с известни имена, да си ги къта. Щото избори идат Чуди се.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани