WikiLeaks: С Кристалина Георгиева Борисов изигра коза си | webcafe.bg
newscafe

WikiLeaks: С Кристалина Георгиева Борисов изигра коза си

Webcafe.bg
16.09.2011, 10:33 (обновена 16.09.2011, 14:05)
бойко борисов

Снимка: © БГНЕС

Сега той има малко (ако изобщо има) допълнителни кадри, които да са подготвени в голяма степен, в случай, че са необходими бъдещи промени в кабинета."

"Кристалина Георгиева беше скритият коз на Борисов. Борисов се опитваше да примами вицепрезидента на Световната банка в кабинета си, откакто дойде на власт през юли 2009 г, така че решението на Георгиева най-накрая да се присъедини към екипа на ГЕРБ е победа за Брюксел, България и за самия Борисов.

Но с Георгиева в Брюксел, козът на Борисов беше изигран. Сега той има малко (ако изобщо има) допълнителни кадри, които да са подготвени в голяма степен, в случай че са необходими бъдещи промени в кабинета."

Това е заключението на американския посланик Джеймс Уорлик в София в секретна дипломатическа грама. Документът с името "Новата номинация на България за европейски комисар" беше публикуван от WikiLeaks в началото на септември.

Коментарът на Уорлик е бил засекретен от заместник-посланика Сюзън Сатън на 21 януари 2010 г. и изпратен във Вашингтон.

Американският посланик обяснява, че премиерът е посочил Кристалина Георгиева за кандидат за Европейската комисия след оттеглянето на Румяна Желева. "Георгиева казва, че е уверена, че ще бъде подготвена за изслушването (пред Европейския парламент), благодарение на опита й в социалното развитие и управлението на кризи", пише в грамата.

В началото на 2010 г. тогавашният външен министър Желева беше първият избор на ГЕРБ за български представител в Европейската комисия. Тя обаче се представи неубедително на изслушването пред комисията по развитие на Европарламента. Освен че не успя да отговори на питанията евродепутати по бъдещия си ресор, Желева не можа да обори слуховете за конфликт на интереси и връзки на съпруга ѝ с криминални кръгове.

След шумния неуспех тя се оттегли от всички постове, като правителстовото на Борисов беше принудено да търси нов кандидат за еврокомисар. В тази роля влезе Кристалина Георгиева, университетски преподавател и вицепрезидент на Световната банка, отговарящ по въпроси, свързани с устойчивото развитие.

"Тя е първият и единствен българин на толкова висока позиция в организацията", пише Уорлик в грамата, като отбелязва други ключови постижения на Георгиева. Наблюденията си той завършва именно с коментара, че с изпращането й в Брюксел Бойко Борисов е изиграл последната си силна карта.

Oще: грама  джеймс уорлик  коз  кристалина георгиева  румяна желева 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 16.09.201113:11

Така изглежда,че Борисов е голям играч,но картата не му върви.А според мен е тъкмо обратното.Извади страхотни карти и с тях взе властта.Но сега вече трябва и майсторство! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани