Националният осигурителен институт (НОИ) предлага нов вариант за промяна на пенсионирането на категорийните работници | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ отстъпи от пенсионната реформа, преди да я почне

Webcafe.bg
21.09.2010, 11:57 (обновена 21.09.2010, 12:25)
Христина Митрева

Снимка: © БГНЕС

Шефът на НОИ Христина Митрева предлага по-безболезнен вариант за пенсионна реформа

Националният осигурителен институт (НОИ) предлага нов вариант за промяна на пенсионирането на категорийните работници с цел да направи по-безболезнена предстоящата догодина пенсионна реформа.

На практика това е по-лек вариант за пенсиониране на миньори, металурзи, химици и всички работещи в първа и втора категория труд.

Предложението идва от шефа на НОИ Христина Митрева. Запазване на точковата система за пенсиониране и увеличаване с една точка на необходимия максимален брой за пенсия. Това е предложила за обсъждане Митрева като вариант на пенсионна реформа, който да бъде изпробван през 2011 г.

Става въпрос само за работещите в първа и втора категория труд, или т. нар. тежки професии. Досегашният проект за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), одобрен от социалната комисия миналата седмица, предвижда плавно увеличение на възрастта за хората от първа и втора категория труд.

Управляващи и синдикати търсят нови варианти за пенсиониране на категорийните работници. Според вицепрезидента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов схемата предвижда работещите да избират дали ще им се увеличи стажът или възрастта, или и двете.

Запазва се точковата система, за първа и втора категория - плюс 1 точка

Управляващи и синдикати обсъждат обаче как да се запази точковата система, но да се увеличи необходимият брой точки за пенсия на работниците първа и втора категория.

В сегашния проект за промени в КСО се предлага за работещите в тези категории труд да се повиши плавно с две години необходимата възраст за пенсиониране.

Сега мъжете се пенсионират при 100 точки - 63 навършени години плюс 37 години стаж. За жените изискването е 94 точки - 60 години възраст и 34 години стаж.

Обсъжда се и между първото и второто четене на законопроекта в парламента да се направят промени, с които вместо възрастта, да се увеличи стажът, както е за общата категория.

"Искам да кажа, че това, което сме заложили като стратегия ще го направим, а именно - по-голяма заетост през следващите години, по-високи доходи, по-голяма събираемост в Националния осигурителен институт и не на последно място плавно - осигуряване на осигурителния стаж, а не възрастта за пенсиониран за всички работници и служители", подчерта социалният министър Тотю Младенов. 

На практика идеята, която идва от НОИ, олекотява драстично ефекта от промените, коментира "Дневник".

Пред "Фокус" Димитър Манолов коментира, че човек може да си избере или осигурителен стаж, или увеличаване на възрастта, или и двете. "Една година работа носи две точки, а една година живот носи една точка, тоест дори да си безработен - ти продължаваш да трупаш права с нарастването на възрастта. Това наистина е някакъв вариант, но дали е по-добър или по-лош, трябва да решат хората, които ги засяга", каза той.

Според Пенчо Токмакчиев, председател на Федерация на независимите синдикати на миньорите - КНСБ, "тази една точка, която се дава за категориите, означава същото - увеличаване на пенсионната възраст". Пред агенция "Фокус" той заявява, че това означава, че "следващата година няма да има пенсионери от първа и втора категория труд".

"Това нас не ни удовлетворява, не ни интересува дали ръководството на колегите от КТ "Подкрепа" ще се присъедини или не. Нас ни интересуват всички миньори, които са от КНСБ и КТ "Подкрепа" и които дори не членуват, са готови за протестни действия за решаване на проблема на първа и втора категория труд и на миньорите", казва още Токмакчиев.

Близо 20 000 подписа са събрани от хора в стоманодобивната индустрия срещу промените в КСО.

На палатковия лагер пред Народното събрание вече пристигат миньори от мините Симитли, Ураново, Бобов дол, Перник, Каолин, Черно море, заяви синдикалистът. На 7 октомври се планира в София да пристигнат около 15-20 хиляди души на протестен митинг.

Oще: втора категория  герб  жени  ксо  мъже  нои  пенсионна реформа  първа категория  труд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани