Система за управление на компютър с помощта на мозъчни импулси представиха руски изобретатели на Международния икономически форум в Санкт Петербург | webcafe.bg
newscafe

Компютър, движен от мисълта? Скоро

Webcafe.bg , По РИА Новости
19.06.2010, 14:35 (обновена 19.06.2010, 15:54)
Дете с компютър

Докато това хлапе порасне, компютрите може и да се управляват само с мисъл...

Управление на компютър със силата на мисълта? Възможно е. Изобретението беше представено на Международния икономически форум в Санкт Петербург, наред с други иновации - като компютърна експресна диагностика на сърдечно-съдовата система до гориво от водорасли и въглероден окис.

Безспорно най-перспективната разработка е системата за управление на компютър с помощта на мозъчните импулси. По думите на нейните създатели това ще доведе до революция в сферата на онлайн развлеченията. Разработчиците прогнозират, че съвсем скоро в света ще се появят компютърни игри, които да се управляват със силата на мисълта.

"Пазарът на компютърните игри е огромен и в Русия, и в света. Но ако нашата технология се внедри на повече места, то близо половината от всичи финансови средства, които в момента се инвестират на този пазар, може да се пренасочат към новата пазарна ниша", смята един от авторите на проекта - професорът по биология от Московския държавен университет Александър Каплан.

И автомобил може да се движи от мозъчните импулси

Как със силата на мисълта да се управлява техниката и да й се дават директни команди? И други руски учени работят по отговора на този въпрос. Комплект електроди, "оплетени" като малка шапчица и специална програма разчита импулсите от главния мозък и ги преобразува в символи на екрана на компютъра. По такъв начин може да се печата текст и даже да се управлява техника.

Според разработчиците откритието може да помогне на хора с ограничени физически възможности. "Например човек, който е парализиран, би могъл да предава по този начин информация на външния свят. Той избира един от символите и програмата изобразява чаша с вода - ако човекът иска да пие", разказва ръководителят на проекта по разработване на неврокомпютърен интерфейс Дмитрий Карловски.

Учените не са се ограничили до компютрите, но са създали и експериментален образец на  миниавтомобил, също управляван от силата на мисълта. Достатъчно е човек да се концентрира върху командите и техниката, свързана със спецапаратурата, вече е приведена в действие.

Експресна диагностика

На форума в Петербург е представен и уникален диагностичен комплекс, който може да замени цяла медицинска комисия.

"За създаването му използвахме оборудване на руската промишленост, в това число и появило се в резултат на военната конверсия. Например, технологията за създаване на "кардиовизьор" е използвана за тестване на двигателите на самолетите", обяснява шефът на направление "Медицински иновации" в Лигата за здравето на нацията Иван Решетников.

Ако системата се внедри масово, ще помогне за ранната и навременна диагностика на заболявания.

Специалисти от Курчатовския институт представиха технология за производство на бензин от водорасли и въглероден двуокис. Новото гориво ще е два пъти по-евтино от обичайните нефтопродукти. Цената му ще е от 6 до 10 рубли за литър, казва заместник-директорът на руската енергийна агенция Алексей Полещук, който отбелязва, че то ще е и екологично чисто.

Всички тези перспективни проекти скоро ще бъдат разгледани от специална комисия към Фонда за развитие на иновационния център Сколково. Тя ще пресее и избере тези от тях, които ще бъдат наградени и ще влязат в бъдещя списък за разработки на Сколково.

Центърът в Сколково - градче в Подмосковието, ше се развие като руски аналог на американската Силициева долина. Поне такива са намеренията на руските управляващи. Развитието му ще се финансира на паритетен принцип от държавата и бизнеса. Крайната цел е да се превърне в инкубатор на идеи и високи технологии, които да намират пазарна реализация. 

Oще: видеоигри  диагностика  иновации  компютър  мисъл  неврони  санкт петербург  технологии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2010, 11:27

2 ot4eto | 12.09.201013:10

Не, не може да се влияе чрез тези устройства, те са пасивни...но има случаи на лечение на депресия с хирургическо поставени чипове които излъчват леко електричество. Потърсете в ютуб ако ви е интересно.
Иначе технологията е многообещаваща, но ще трябва да почакаме още време, защото има много проблеми. Тази технология може да се нарече...телепатия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

1 rado84 | 20.06.201009:51

Щом нещо може да бъде задвижвано с мисъл, то неминуемо възниква въпросът дали същото това нещо няма да може да бърника в мозъците на хората. Просто няма начин да измислят такова нещо и то да не работи двупосочно. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани