Близо 100 000 унгарци на протест срещу Орбан | webcafe.bg
newscafe

Близо 100 000 унгарци на протест срещу Орбан

Webcafe.bg
29.10.2014, 09:02 (обновена 29.10.2014, 09:18)
Виктор Орбан

Снимка: © Getty Images

Виктор Орбан предизвика невиждано недоволство заради идеята си да въведе данък върху интернет трафика.

Десетки хиляди души излязоха на протест в центъра на унгарската столица Будапеща срещу намерението на управляващата партия на Виктор Орбан да наложи данък върху интернет трафика.

Внушителната маса от протестиращи премина през Елизабет мост със светещи дисплеи на мобилните си телефони в знак на несъгласие с политиката на управляващите.

Демонстрацията от нощта на вторник срещу сряда беше най-мащабният протест срещу режима на Орбан от 2010 г. насам.

Законопроектът за "данък-интернет" е включен в бюджета на Унгария за 2015 г. и предвижда налагане на такса от 150 форинта или 0,61 евро за гигабайт трафик на данни. Подобен налог не съществува никъде в Европа.

Протестиращите в Унгария вече получиха подкрепа от страна на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

7 Божидар Гюлмезов | 30.10.201418:44

Оня поне както го представят медиите определено изглежда като голяма издънка, която е трудно обяснима. Обаче ако нещата са както ги описва конспиратора, може би си има доста логично обяснение за този данък...

Въпроса е с масовата "демократична" масмедийна дезинформация трудно се разбира каква е истината когато не си чел оригиналния текст на закона (който на унгарски съм сигурен че почти никой няма да разбере). Поне не и от случайните хора, а "неслучайните" обикновено са на хонорар някъде...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 29.10.201423:33

Иначе Орбан е голем пич, ама просто е направил малка грешчица Шокиран
Той Гюлеметов така разбра и чак на 10-тата година, че Болен Сидеров е пълен мошеник.....

Проблема е, че точно такива като Гюлеметов и подобното на него стадо докарват на власт Орбановци, Чавеси и всякакви подобни психопати.....и се усещат чак като им спрат нетЯ, че нещо май не е наред
А в Куба нета даже не са им го и пускали още май.

ПС: Той Чавес първо им спря тоалетната хартия де. В страната почти най-богата на петрол, няма тоалетна хартия. Малка грешчица не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

5 Божидар Гюлмезов | 29.10.201422:47

Орбан тука обаче много се издъни... С такъв закон нямаше какво друго да се случи... Не знам какви съветници и какви хора са му позволили такъв закон да види бял свят, но трябва да го оттеглят на момента...

И да не прави други подобни изцепки в близката година, че седерастите в Унгария само това чакат...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

4 Conspirator | 29.10.201418:46

Янаки,като поднасяш по този начин информация ще те засипят с минуси въпреки,че в общи линии е вярна.
Забавлява ме/както винаги/непреодолимото желание за преувеличение на участниците в митинга.В горната публикация/въпреки,че са посочени около 40 хиляди участници/българското заглавие е бомбастично-100 000 хиляди на бунт?В Deutsche Zeitung има добра и обективна статия.Става въпрос за около 10 000 хиляди участници,мобилизирани от техните си НПО-та.
Любопитна подробност е,че облагането с данък на Интернет трафика ще засегне интернет медиите и в частност тези на унгарските НПО с чуждестранно финансиране,като съществената част от този данък ще се плаща от такъв вид медии.Физическо лице ще плаща МАКСИМУМ до две евро на месец при положение,че не излиза от такъв вид медии.Правителството на Орбан прибягва до тази мярка,защото в момента там се изсипват пари с торби за пренасищане на Нета с ''алтернативни''медии,които не са добронамерени/меко казано/към Орбан/.
Що се отнася до броя на участниците в митинга/бунта?/са били около 10 хиляди.Германците са акуратни и точни.
Заместник председател на Европейската комисия по телекомуникации е Нели Крус/обявява подкрепа за протеста/ от Холандия.Освен,че е от Холандия е от парламентарната група на либералите,дето ЧЛЕНУВА и нашето ДПС.
Ако Нели Крус е Европейският парламент,то значи аз съм Слави Бинев.
Така силно намалява вероятността 100 хиляди българи да се ''вържат''на ''Ройтерс''.Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

3 янаки | 29.10.201410:19

Медията, от която е статията е “Ceska Pozice” – Чехия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

2 янаки | 29.10.201410:15

За да не бъда голословен, ето няколко абзаца от статия в Česká Pozice" със заглавие „Западът се изплаши от нелиберализма на Орбан”, които хвърлят светлина, защото са вдигнали „мерника” на Орбан:

Виктор Орбан, който без прекъсване вече 15 години говори за упадъка на либералния модел си е заслужил гнева на западните, най-вече американските медии, защото в своята реч, произнесена през лятото в университета в Балваниос, той изброи аргументи, както критични, така и в защита на нелибералната демокрация, разграничавайки различни тенденции и сигнали.

Унгарският премиер каза, че новата организация на унгарската държава е изградена върху труд, който не носи либерален характер. Както той заяви, либералните принципи и способи на организацията на обществото не защитиха държавната собственост, хвърлиха държавата в дългове, а направиха семействата лихвени роби на банките. По думите на Орбан, икономическите изменения, които намират място по света, потвърждават, че държавите, основани на принципите на либерализма, не са в състояние да запазят своята конккурентоспособност. И че става повече от ясно, че държава на благосъстоянието е илюзия.

По думите на Орбан, „върви състезание за изобретяване на такива начини на организация на дадено общество или държава, която ще може по-добре от другите да направи този или онзи народ по-конкурентоспособен на международната арена”. ....

Но Орбан казва „сбогом” не на демокрацията, а на либералната икономическа система, на която най-добре съответства епитетът „неолиберална”. Той не направи нещо друго, а в съответствие с нарастващата международна тенденция постави под съмнение изключителната спасителна роля на пазара.

Орбан полага усилия за създаването на такава държава, която е способна да защити своите граждани, държава, в която фирмите, които осигуряват услуги на държавата да се намират в собственост на държавата. ......
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 29.10.201409:56

„Демонстрацията от нощта на вторник срещу сряда беше най-мащабният протест срещу режима на Орбан от 2010 г. насам.......”

Варшавският договор, като военно-политическа организация си имаше свои, твърде брутални, методи за „вкарване в правия път” страните , които „не слушаха големия брат”.

САЩ и НАТО си имат други, по нежни, като цветните революции и тем подобни. Но много по-ефикасни. Като използват недоволството от определени непопулярни действия на непослушното правителство...... Трагичното е, че след победата на „демократичните сили” във всички случаи на нежни революции – образно казано, „камък върху камък не остава.........".
   

оценка

+1 -4

Най-коментирани