Реформаторите дават министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на прокуратурата заради Кара дере | webcafe.bg
newscafe

Реформаторите дават Стойнев на прокуратурата заради Кара дере

Webcafe.bg
31.03.2014, 13:04 (обновена 31.03.2014, 16:41)
реформаторски блок

Снимка: © webcafe.bg

Мартин Димитров от Синьо единство и евродепутатът Светослав Малинов внесоха в прокуратурата сигнала на Реформаторския блок за Кара дере

Реформаторският блок официално внесе сигнал до прокуратурата срещу министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заради случая "Кара дере".

Вносители са Мартин Димитров и Светослав Малинов.

Реформаторите настояват прокуратурата да провери дали има престъпление от страна на Стойнев - "икономическа облага в полза на трета страна". Наред с това десните поискаха и оставката му.

В сигнала се казва, че дружеството "Мадара Юръп" АД е вписало в Търговския регистър собствениците си - физически лица, пет дни след решението на правителството за инвестиционния проект.

Според Реформаторите, съгласно Закона за офшорките, приет по инициатива на Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС, офшорни дружества могат да кандидатстват за статут на "приоритетен инвестиционен проект", само ако преди това са вписали в Търговския регистър действителните си собственици - физически лица.

В случая става въпрос за офшорката "Айл ов Ман Ашуранс Лимитид", която държи 60% в "Рейнбоу Груп Сървисиз Лимитид". А за физическите лица - собственици на "Ай ов Ман Ашуранс Лимитид", няма информация в Търговския регистър.

Преди дни разследващият сайт "Биволъ" съобщи, че икономическият министър е изпратил писмо до Пол Райли от "Мадара Юръп", в което обяснява, че няма доказателства инвеститорът да може да финансира проекта в Карадере.

"Не се доказва, че собствениците на Мадара юръп АД могат да финансират проекта на стойност над 300 млн. лева. Активите на Рейнбоу груп сървисиз Лимитед (Британски Вирджински острови) и Мадара България Пропърти фънд (Англо-нормандски острови) са основно финансови в капитала на български дружества, които притежават недвижими имоти.

Ликвидните активи са парични средства в брой в размер под 1 млн. лири, а приходите на дружеството са около 15 000 лири (за "Рейнбоу груп сървисис Лимитед") и парични средства в размер на около 5000 евро (за "Мадара България пропърти фънд")", пише Стойнев.

По меморандума, с който правителството одобри инвестицията от 100 млн. лева в Кара дере, докладчик е министър Драгомир Стойнев. Меморандумът все още не е обявен публично.

Драгомир Стойнев не се притеснява от сигнала

В Габрово Драгомир Стойнев заяви, че няма никакви притеснения, дори ще се радва, ако прокуратурата по-бързо разгледа сигнала на Реформаторския блок.

В Министерството на икономиката и енергетиката в момента се разглеждат 33 сертификата на обща стойност 2.2 мрд. лева, между които за бъдещо изграждане на шест завода на територията на България, коментира министърът. Той няма притеснения, дори Реформаторите да внесат сигнали за всеки от 33-те сертификата.

"В момента сме в предизборна кампания. Реформаторският блок трябва да убеди своите съмишленици, членовете на ДСБ, да гласуват за г-жа Кунева. За мен е важно да има устойчив икономически растеж и по-малко хора да бъдат безработни. Кара дере е едно инвестиционно намерение", коментира министърът.

По думите му тепърва трябва да се спази българското законодателство, свързани с оценка на въздействието върху околната среда и опазването на биологичното разнообразие.

Oще: бяла  драгомир стойнев  инвеститори  кара дере  клас а  мадара юръп  министър  оставка  офшорни дружества  престъпление  прокуратура  протести  реформаторски блок 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

3 daysydogy | 31.03.201420:21

грешка - стоименов; то човек и имената на тролчетата не може да запомни - много се навъдиха...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 31.03.201420:19

...а кадърния симеонов ще ни подсеща за себе си във форума...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 31.03.201416:05

Реформаторите чисто и просто са искали да напомнят за себе си, да се знае, че са живи. Пълна пародия са тези некадърници, които са се събрали там.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани