ВАС окончателно потвърди уволнението на Николай Кокинов | webcafe.bg
newscafe

ВАС окончателно потвърди уволнението на Николай Кокинов

Webcafe.bg
23.06.2014, 16:49 (обновена 23.06.2014, 18:31)
николай кокинов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Записите от Банкя унищожиха кариерата на Николай Кокинов

Дисциплинарното уволнение на Николай Кокинов беше окончателно потвърдено от петчленен състав на ВАС. Съдът потвърди решението на ВСС, който през април 2013 г. отстрани градския прокурор заради скандала със СРС-тата от Банкя. Тогава той се оказа герой в таен запис с участието на бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов.

Записът изтече в медиите в разгара на предизборната кампания под формата на писмо, подписано от "Бойко Найденов Кокинов", представящ се за съвестен служител на СДОТО.

Градският прокурор подаде оставка още в деня на публикуването на анонимното писмо с аудио-записите, с което потвърди автентичността на съдържанието им.

Прокуратурата тогава не откри престъпление в съдържанието на записите, но ВСС уволни дисциплинарно Николай Кокинов заради обсъждане на висящи дела, опитите да си издейства по-висока позиция в съдебната власт от бившия премиер, както и заради самото му присъствие в дома на Бойко Борисов в качеството си на градски прокурор.

Николай Кокинов оспори решението на ВСС, като основно се позова на това, че записите са незаконно направени. ВАС обаче за втори път отхвърля жалбата му. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

В мотивите към съдебното решение се посочва: "Участието на Н. Кокинов в разговора от 15.04.2013 г., представлява действие, което по смисъла на чл. 307, ал. 4, т. 4 от ЗСВ накърнява престижа на съдебната власт. Записан по незаконен начин, но разпространен в публичното пространство и станал достояние на обществото, разговорът разкрива модел на поведение на магистрат на ръководен пост в съдебната система, несъвместим с етичните задължения по Кодекса за етични правила на българските магистрати и очакванията на обществото."

За бившия градски прокурор това означава, че не може да се впише като адвокат в следващите две години. По Закона за адвокатурата има ограничение за магистрати, освободени дисциплинарно от длъжност.

Николай Кокинов в момента работи като юридически помощник в кантората на адвокат Иво Найденов. В това си качество той участва по наказателни дела (вкл. делото за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина), по които работеше Софийската градска прокуратура под негово ръководство. Кариерното му развитие предизвика силни критики заради потенциалния конфликт на интереси и изнасяне на значима информация от разследването.

Oще: банкя  бойко борисов  вас  всс  магистрат  мирослав найденов  николай кокинов  присъда  прокуратура  срс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.