Забраняват приватизацията на НДК | webcafe.bg
newscafe

Забраняват приватизацията на НДК

Webcafe.bg
27.05.2011, 14:04 (обновена 27.05.2011, 14:07)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Дянков предлага НДК да бъде включен в списъка на дружествата, забранени за приватизация

Националният дворец на културата (НДК) да бъде включен в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Предложението е на финансовия министър Симеон Дянков от последното заседание на правителството в сряда и е включено в измененията на закона за приватизация, които ще бъдат внесени за обсъждане в парламента.

"Надявам се, че парламентът ще приеме това предложение", каза дне Дянков по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос от депутатите от БСП Стефан Данаилов и Антон Кутев.

Дянков каза още, че предназначението на културния и конгресен център няма да се променя, а плановете са той да бъде осъвременен и да стане още по-познат в чужбина.

"НДК е абсолютно непродаваем", обяви пък пред журналисти министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. "Като експерт от сферата на недвижимите имоти смятам, че нито един инвеститор няма да вложи и един лев в огромна сграда в центъра на който и да било европейски град, ако няма възможност за паркиране, обясни министърът и уточни, че доколкото е запознат, основна заслуга за продажбата на паркинга има кметът Софиянски.

Наскоро няколко творчески съюза, сред които Съюза на архитектите, на филмовите дейци, на писателите, на художниците, композиторите, поискаха НДК да бъде включен в забранителния за приватизация списък. Искането им беше продиктувано от преобразуването на двореца от творческо-стопанско обединение в еднолично търговско дружество и обявяването на активите му от публична за частна държавна собственост.

Днес Дянков припомни, че още в началото на май, когато правителството взе решението за преобразуването на НДК, е заявил, че той няма да се продава. "В последните 20 години дружеството на практика е било извън закона, тъй като формата творческо-стопанско обединение не съществува в сегашното законодателство. За това е взето и решението за преобразуването", каза още той.

Правителството смени и ръководството на двореца, като в борда бяха назначени Тодор Влайчев, генерален мениджър на "И Еф Джи пропърти сървисиз - България", Мариана Чолакова - управител на фирма за ПР и консултиране на чужди инвеститори "Сол комюникейшънс", и Десислава Бинева - изпълнителен директор на Съюза на издателите. На въпрос на Данаилов как е избрано новото ръководство Дянков отговори, че това са "хора с доказан опит, с познания и разбиране в областта на културата, маркетинга и комуникациите и в управлението на недвижимата собственост". "Почтеността им е извън съмнение", добави финансовият министър.

Oще: ндк  приватизация  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

2 ideyazabulgaria | 27.05.201120:23

Не, това не е некомпетентност на Дянков. Това е съзнателно водена политика. Приказката за „забрана” е за заблуждение на обществеността. Фактически Дянков вкарва в България американския неолиберален икономически( и обществен модел) диктуван от своите работодатели, които не са Българската държава, а Световната банка и МНФ - инструментите на американската външна политика за разпространение на неолиберализма. Същият този модел на САЩ донесе кризата 2007 г. и банкрута на американската икономика, се окаже несъстоятелен, остана идеология на утрешни яден.
Същият този модел бе вкарван последните 22 години в България чрез”плана Ран Ът” и донесе унищожението на българската икономика и социална система.
Но Дянков продължава да го вкарва, сега измисли нова форма” Публично частно партньорство”- чиста неолиберална форма за изяждане на държавната собственост от частника.
Как става на практика. Той назначава частно ръководство да управлява държавната собсвеност НДК и в един ден тя става тяхна собсвеност за 1 лев.
Позната форма на грабеж вършен вече 22 години в България, явните методи на кражба на нашите предишни държавници сега са заменени друга форма ” Публично частно партньорство”
Необилеаизм продължава да се вкарва в Европа от десните консерватори, които сега доминират в управлението на ЕС и европейските страни. Публичното частно партньорство се използва от тях масово за да приватизират социалните услуги.
Обаче в правовите страни на Европа и особено в т.н. welfare satate( намираща се в антагонистичен сблъсък с неолиберлизма) където обществото е будно и знае добре каква държава е построило та си я къта, няма да позволи така лесно.
Но в България, която не е правова държава ръководството на държавата е обсебено от опасна престъпна олигархия, Дянков управлява авторитарно и еднолично, прибрал е всичко под мишниците си в МНФ и коли и беси и с ” Публично частно партньорство” ще продължи ограбването на държавата и обществото. За нолиберализма прочетете в нашия сайт, също и за welfare state. ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.01.2011, 12:03

1 solaar | 27.05.201115:13

"Почтеността им е извън съмнение", добави финансовият министър.

И компетентността, да добавя и аз. Смее се
   

оценка

+0 -0