Българският лекарски съюз настоя за прокурорски проверки в Здравната каса | webcafe.bg
newscafe

Лекарите на протест на 19 ноември, искат прокурори в касата

Webcafe.bg
18.11.2010, 16:35 (обновена 18.11.2010, 17:00)
Цветан Райчинов

Снимка: © БГНЕС

Нито една държава в Европейския съюз не прави здравеопазване с по-малко от 6% от БВП, а за България са отделени едва 3.9%, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов

Българският лекарски съюз (БЛС) иска прокурорски проверки в Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Касата е единствената неконтролируема институция у нас, която злоупотребява със средствата на хората, които са внесли парите си за здраве, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

Лекарите излизат на национален протест на 19 ноември, замислен на площад "Народно събрание" в София. Отказ да участват в него са заявили медиците от Силистра, Кърджали и Варна.

От БЛС настояват да получат отговори какво става със средствата от здравни вноски, които постъпват в НЗОК, искат справедливо разпределение на субсидиите, както и ясна стратегия за здравеопазването от януари 2011 г.

Според д-р Райчинов определени региони и отделни болници са облагодетелствани при финансирането за сметка на други, които получават в пъти по-малка субсидия в сравнение с 2009-а. Критериите за това обаче кои лечебни заведения да вземат повече пари от останалите си оставали неясни.

Председателят на БЛС отказа да посочи кои са болниците, които са получили повече пари. Данните са публични и всеки може да се запознае с тях на сайта на Националната здравноосигурителна каса, каза той. Той посочи, че в Стара Загора частна болница е получила една четвърт от бюджета на областната държавна болница, въпреки че последната има много повече отделения (т.е. потенциала да се финансира чрез повече клинични пътеки - бел.р.). По думите на Райчинов една от ощетените болници е университетската "Св. Анна" в София, получила със 75% по-малко пари в сравнение с 2009 г.

От БЛС смятат, че това е начин НЗОК да накаже онези лечебни заведения, които са отказали да подпишат анекси с нея.

"Изтичат средства - оказва се, че те изтичат през касата, не през обикновените лекари", обясни Райчинов. От БЛС ще настояват средствата от НЗОК да бъдат изразходвани само за здравноосигурени пациенти. По думите на медиците неосигурените лица в страната са над 1 млн. души, но от здравната каса отказват да кажат кои са те и какви са причините да не си плащат здравните вноски.

Шефът на БЛС смята, че НЗОК трябва да се ликвидира, тъй като е инструмент, който очевидно не работи. Вместо нея можело да бъдат назначени 15 души в Министерството на финансите, които да разпределят средствата за здравеопазване. Нито една държава в Европейския съюз не прави здравеопазване с по-малко от 6% от БВП, а за България са отделени едва 3.9%, заяви Райчинов.

Oще: блс  здравни вноски  лекари  нзок  цветан райчинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани