Европарламентът - с възмущение за Сидеров | webcafe.bg
newscafe

Европарламентът - с възмущение за Сидеров

Webcafe.bg
19.12.2013, 11:42 (обновена 19.12.2013, 13:59)
Волен Сидеров

Снимка: © БГНЕС

Поголовно се възмутиха в Европарламента от Волен Сидеров

Евродепутати са възмутени от поведението на Волен Сидеров.

В писмото е описан станалият известен случай от 2009 г. - че кандидат-депутати на "Атака" са държани в зависимост, тъй като са били принудени да станат гаранти за заем на стойност 150 000 долара. Според евродепутатите, Сидеров не е разследван от НАП и прокуратурата за неясните си доходи и така са били държани във финансова зависимост. Казва се, че той чрез роднини на съпругата си Капка Сидерова, с която още нямат развод, притежава пет офшорки с по 100 000 долара.

Пита се защо така прокуратурата не е разпитала Волен Сидеров. Сигналите до българските служби са останали без отговор.

Писмо, изпратено от пет различни групи в Европейския парламент до председателя на ЕП Мартин Шулц, президента на ЕК Жозе Мануел Барозу, Вивиан Рединг - вицепрезидент на ЕК, еврокомисар по правосъдието, човешки права и гражданство, Клаус-Хайнер Лене - председател на комитета по конституционните въпроси към ЕП, още и към Михаил Миков - председател на Народното събрание на РБългария, Пламен Орешарски - министър-председател, Зинаида Златанова - министър на правосъдието, Сотир Цацаров - Главен прокурор на РБългария, изразява потрес от разкритията на телевизия СКАТ за офшорни сметки на Сидеров, с които той е обвързал част от депутатите на "Атака" в предишния парламент.

Писмото е изпратено от Филип Качмарек - Група на Европейската народна партия, Алексъндър Мирски - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, Нирж Дева - Европейски консерватори и реформисти, Хану Такула - Група на Алианса на либералите и демократите за Европа, Роджер Хелмер - Група "Европа на свободата и демокрацията", които са застанали с подписите си, възмутени от поведението на Волен Сидеров.

Пълният текст на писмото беше разпространен от flagman.bg.

Скъпи дами и господа, ние ви пишем, защото до нас достигна много смущаваща информация от България. Бяхме информирани, че през 2009-та година най-малко 39 кандидат-депутати от листата на ПП  Атака са подписали гаранции за кредит от една офшорна компания към друга. 17 от тях по-късно стават народни представители през същата година. Както може да види от документите, които ние получихме, кандидат-депутати са събрани в централата на ПП Атака на 12 и 13 юни 2009 г., малко преди изтичане на крайния срок за представяне на кандидат-депутатските листи през същата година.

Там, според техните изявления, те са били подведени да подпишат по-горе споменатите кредитни гаранции, заедно с необходимите документи за регистрация като кандидати за народни представители. По този начин те са станали гаранти за кредити на стойност 150 хил. евро, взети от една офшорна компания като взаимополучатели и предоставени на друга като взаимодатели. Ръководството на партията и лично Волен Сидеров са обяснили на кандидат-депутатите, че та подписали декларации или договори за лоялност.

Документите, които ние получихме, показват, че има общо пет офшорни компании, но всъщност техните собственици са двама - Христо Косев Христов и Камен Тодоров Петров. По време на прокурорското разследване и двамата потвърждават, че всъщност те не са действителните собственици на офшорните компании, те не са инвестирали капитал, нито пък са вземали участие в управлението им. Те са били помолени да се подпишат под документите лично от Волен Сидеров.

Прокуратурата е провела предварително разследване след получаване на сигналите на част от жертвите, но всъщност е отказала да даде началото на досъдебно производство на базата на това, че гаранциите не са били поискани и следователно липсва извършено престъпление. От прокуратурата обаче не са разпитали Волен Сидеров за източника на парите, нито са направили проверка дали са били осъществени финансови транзакции към и от тези пет офшорни компании.

Сигналите до НАП и ДАНС са останали без отговор. Сигнали са били изпратени до генералния секретар на ЕК Катрин Дей, български евродепутати, и до президента на ПЕС Сергей Станишев. Има слухове, че г-н Станишев ще бъде номиниран за еврокомисар следващата година. Бихме искали да попитаме как кандидат за еврокомисар си позволява да не взема под внимание законите в България. Няма нито отговор, нито  някакви предприети действия. Случаят е особено обезпокояващ, поради няколко факта.

Първо - подписаните документи позволяват депутатите да бъдат изнудвани да предприемат определена законодателна дейност, да гласуват против тяхната  съвест и убеждения, защото тези договори за гаранция поставят народните представители в позиция на финансова зависимост. Независимо от факта, че гаранциите  не са били поискани, те могат да бъдат задействани по всяко време. Свободата на мандата, както е гарантирано от Конституцията, е абсолютно унищожена. Второ - независимо от сигналите, подадени от жертвите на това деяние, прокуратурата отказва да разследва кой е инвестирал капитала в тези пет офшорни компании и какъв е техния източник.

Според документите официалните им собственици притежават по 100 хиляди акции, всяка на стойност 1 щатски долар или общо 500 хил. щатски долара. От прокуратурата дори не са проверили кой плаща и как са били платени годишните такси за тези офшорни компании за периода 2009-2013 г. Трето - г-н Волен Сидеров вместо да бъде разследван или поставен зад решетките, в момента заема поста председател на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Неговата парламентарна група осигурява крехкото мнозинство на сегашното правителство, което, за да остане на власт, формира невъзможна коалиция между социалисти, етническата, турска партия и крайните националисти от Атака. Четвърто - разследващите органи не само си затварят очите, но и толерират   подобни скандали и възмутителни дела. Прокуратурата спря разследването, защото нямало извършено престъпление.

Ние не можем да си представим по-сериозно престъпление от възможността да се манипулира демокрацията и нейните процеси в една парламентарна република. Независимо от многократното критикуване на огромните провали в правосъдната система на Р България, българското правителство и съдебните власти продължават дя толерират такива заплахи за демократичното общество. Ако те, поради загриженост за своето политическо бъдеще, не бъдат подложени на външен натиск, за да предприемат необходимите мерки, то ще бъде очевидно, че България се отдалечава  от демократичния свят и ще се превърне в третокласна страна-членка на ЕС.

Това ще заплаши самата идея за съществуването на ЕС. Ако Великобритания и Германия се страхуват в момента от бъдещата имиграция, то нека изчакат година или две. Тогава  за тях ще има огромна опасност, когато ситуацията в България стане толкова безпомощна, че всеки българин ще търси начини да избяга извън страната. Предварително ви благодарим

Следват подписите на:

Филип Качмарек  - Група на Европейската народна партия

Алексъндър Мирски - Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите

Нирж Дева - Европейски консерватори и реформисти

Хану Такула - Група на Алианса на либералите и демократите за Европа

Роджер Хелмер - Група „Европа на свободата и демокрацията"

 

Oще: атака  волен сидеров  евродепутати 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.11.2011, 17:54

3 ukashaka | 21.12.201318:24

Не е лесно да се пише добре - ясно, стилистически коректно, с подредени в синтактическа и смислова цялост изречения. Сложно и да се редактира вече написан текст особено когато си го писал сам. Затова не всеки трябва да се захваща с тази задача. Това изцяло важи за автора н тази статия!
Иначе Волен Сидеров ДА ГО ДУХА!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.12.2013, 21:26

2 Dragan Yott | 19.12.201321:26

Борбата на Русия не е само да възстанови империята в източна Европа (справка - България, Украйна, Румъния,Сърбия.....(Белорусия отдавна не съществува като суверенна държава и националност). Руският колониализъм се разпростира и до Европейския парламент. Указанията и диверсиите на КГБ и пионката му Путьо Путин са в насока - инфилтриране с червената кървава туморна комунистическа инвазия и останалата част от стария континент., предизвикване на кризи в Зап. Европа и САЩ, не без помощта на доносници (не жалки - като Сюргюн Станишев, Доган и Болен Сидеров, а от типа на Сноудън и сие....Внимание, прогресивна Европа: Руската комунистическа зараза се разраства!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

1 John Smith | 19.12.201314:07

да не мрънкат, ами да пращат федералните, щатските няма да свършат работа Удивителна
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани