Eвростат измери безработните в БГ: 12.1 на сто | webcafe.bg
newscafe

Eвростат измери безработните в БГ: 12.1 на сто

Webcafe.bg
30.11.2011, 15:03 (обновена 30.11.2011, 15:30)
улица, хора

Гражданите на ЕС са все по-недоволни от това как властите се справят с безработицата и социалните проблеми

Безработицата в България през октомври е 12.1%, съобщи Евростат. Средното ниво в ЕС през месеца е 9.8%.

По традиция българските институции смъкват летвата на безработните - според НСИ за третото тримесечие безработицата у нас е била 10.2%, а според Агенцията по заетостта, която е към социалното министерство - през октомври тя е 9.6%.

Както и преди, най-тежко е положението с безработните в Испания - 22.8%, като близо половината от тях са младежи.

В еврозоната средният процент  на безработицата е малко по-висок, отколкото за целия ЕС - 10.3%, при 10.2.% през септември и 10.1% през октомври 2010 г. 

Данните за 27-те страни-членки на ЕС показват повишение с 0.1% пункта спрямо септември и с 0.2 пункта - спрямо октомври 2010 г.

Най-ниска е безработицата с Австрия - 4.1%, Люксембург - 4.7% и Холандия - 4.8%). На другия полюс освен Испания са Гърция с 18.3% (за август) и Латвия - 16.2% (за второто тримесечие).

В ЕС са недоволни как държавите се справят с безработицата

Според проучване на Евробарометър, публикувано в EUObserver, гражданите на общността са все по-недоволни относно справянето на властите с този проблем. Преди те са имали положителна нагласа за работата на евроинституциите в справянето с безработицата, определено от Брюксел като основна цел.

Последното проучване на Евробарометър обаче е обагрено в червено - с този цвят е отбелязано недоволството на европейците. Спрямо 2009 г. вярата, че ЕС работи добре срещу безработицата, е спаднала със 17%.

Данните от изследването показват и намаление на хората, които смятат, че ЕС влияе положително в социалната сфера. На въпроси за повишаването на заетостта, борбата с бедността и защитата на социалните услуги между 48% и 67% от запитаните са казали, че имат доверие в ролята на съюза. През 2009 г. те са били между 62% и 78%.

"Най-вече в Испания, Гърция, Португалия и Кипър обществените усещания за способността на ЕС да повлияе положително са се сринали драматично", отбелязва проучването. Запазване на нивото на доверие или леко повишение има само в Словения, Словакия, Латвия и Унгария.

Според 85% от българите политиките на Брюксел не правят достатъчно за борбата срещу бедността в България, като 75% от всички запитани европейци са на това мнение.

Oще: безработица  брюксел  българия  гърция  евробарометър  еврозона  евростат  ес  испания  мерки  нси  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 30.11.201116:12

Статистиката премълчава колко млади специалисти с висше образование
"работят" като хамали,носачи и търговци на сергии в полза на "успели работодатели",които са специализирани в присвояване на чуждият труд.
Щастието на тези млади хора е,че са българи,също както Бойко Борисов.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани