Ако прокуратурата поиска, падат имунитети и на депутати от ГЕРБ | webcafe.bg
newscafe

Реши ли прокуратурата, падат имунитети и от ГЕРБ

Webcage,bg
12.07.2010, 12:58 (обновена 12.07.2010, 13:22)
Светлин Танчев

Снимка: © БГНЕС

Народният представител от ГЕРБ Светлин Танчев може да остане освен без поста си като председател на комисията по еврофондовете, но и без депутатски имунитет

Парламентарната група на ГЕРБ може да гласува за сваляне на депутатските имунитети на провинилите се със скандалната лобистка поправка "Мери Джейн".

В края на март в Държавен вестник, без указ на президента, беше публикувана поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, която позволяваше да се рекламират стоки и услуги с изобразени на тях наркотични вещества. За случая сигнализираха от президенството, след което парламентът избра временна комисия, която да провери скандалния казус. Вече стана ясно, комисията е готова с доклада и заключенията си, които ще огласи публично тази седмица.

Дали става дума за нарушение, или е налице престъпление - ще решава вече прокуратурата, където са изпратени всички материали от проверката на временната парламентарна комисия.

За целта двамата провинили се депутати от ГЕРБ - Светлин Танчев и Пламен Цеков, ще останат и без имунитет. Миналия петък стана ясно, че ще станат редови депутати - Танчев ще подаде оставка като председател на парламентарната комисия по еврофондовете, а Цеков - като заместник-председател на здравната комисия.

"Тези хора имат морал и, ако имунитетите им бъдат поискани - самите имунитети ги иска главният прокурор, те първи биха си дали имунитетите, за да изчистят името си. Ако те не го направят, категорично заявявам, че групата на ГЕРБ ще гласува за сваляне на депутатския имунитет", заяви по БиТиВи днес председателят на временната комисия за проверка на случая Румен Иванов.

Според него само фактът, че двамата са допуснали да се публикува подобна поправка, е достатъчен, за да поемат отговорност.

Най-малкото председател на комисия би трябвало да се сети, че с такива действия не би трябвало да се приема закон, обясни Иванов. По думите му освен доклада, с който ще излезе комисията,  ще бъде внесен и законопроект за промяна в закона за Държавен вестник и промяна в правилника за дейността на НС. Целта е да не се допускат в бъдеще подобни гафове.

Развоят на събитията

Пламен Цеков, зам.-председател на здравната комисия, прочита в пленарна зала текст, който не е минал през комисия, и депутатите го гласуват. Въпреки че Цеков има пред себе си законопроекта, подготвен за второ четене от комисията.  

Светлин Танчев, председател на парламентарната комисия по еврофондовете отива с едно листче в редакцията на Държавен вестник и казва "така трябва да се публикува". Обяснението на Танчев, от което той не отстъпва, е, че го е направил със знанието на Лъчезар Иванов, и съвсем безкористно, след като бил сезиран от свой нещатен сътрудник - пловдивския адвокат Слав Даскалов, за грешката.

Проверката обаче показала, че председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов, който подаде оставка миналата седмица, не е знаел за поправката и няма участие в нея. По времето, когато се развива действието, той бил в чужбина.

"Има морал в народния представител, Лъчезар Иванов не изчаква отстраняването си. При него също не са доказани обвиненията. Може да се говори, че вече има нов морал в политиката и има воля да се отстраняват хора, които злепоставят определена политическа сила", коментира Румен Иванов.

Лъчезар Иванов бе принуден да подаде оставка от постовете, които заемаше, след като се разбра, че се е опитал да окаже натиск, за да не се излъчва репортаж за негов приятел митничар, живеещ в охолство.

Слуховете, непотвърдени засега, са, че на заместник-председателското място, което Иванов заемаше, ще бъде избран депутатът на ГЕРБ от Разград Тодор Димитров, известен като "Тошко от Разград", както го беше представил в началото на парламента Бойко Борисов. Решението трябва да бъде огласено в сряда, след заседанието на председателскя съвет на Народното събрание.

Oще: герб  държавен вестник  имунитети  мери джейн  парламент  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани