Путин подписа забраната за чужда собственост на медии | webcafe.bg
newscafe

Путин подписа забраната за чужда собственост на медии

Webcafe.bg, по ИТАР-ТАСС
15.10.2014, 15:16 (обновена 15.10.2014, 15:23)
путин

Снимка: © Getty Images

Чужденци вече не могат да създават медии в Русия

Руският президент Владимир Путин подписа закона за ограничаването на правото на собственост на чуждестранни граждани в руските медии.

Според новите правила международните акционери ще имат право на до 20% собственост в уставния капитал на руски средства за масова информация. Забранява се на чужденци да стават учредители на медии в Руската федерация, съобщава ИТАР-ТАСС.

Законът беше одобрен от горната камара на Думата на 1 октомври и влиза в сила от 1 януари 2016 г. На собствениците на медии се дава срок до 1 февруари 2017 г. да приведат дяловете си в съответствие със закона.

При неспазване на закона Федералната служба за информационни технологии и масови комуникации може да изиска прекратяване на дейността на медията по съдебен път.

Така чуждестранните медийни издатели в Русия са изправени пред дилема - или да продадат бизнеса си на руски компании, запазвайки миноритарен дял, или да се оттеглят от пазара.

Става дума за авторитети от ранга на Vogue, Cosmopolitan и Forbes. В същото положение са изданията на медийната група "Ведомости", в която участват американската News Cororation, британската Pearson Plc (PSON) и финландската Sanoma.

Досега законът не поставяше ограничения за участието на чуждестранни граждани в печатните и интернет-изданията. Съществуваше ограничение за право на собственост до 50% единствено по отношение на телевизионните и радио-станциите.

Граждани без руски паспорт няма да могат да основават средства за масова информация на територията на страната, освен ако няма изрично подписан договор за международно сътрудничество с Кремъл.

Изключението важи за междудържавната телевизионна и радио компания "Мир", който предава на територията на Руската федерация и други страни, сред които Беларус.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.