На Острова ни сравниха с хлебарките | webcafe.bg
newscafe

На Острова ни сравниха с хлебарките

Webcafe.bg
11.12.2013, 16:21 (обновена 11.12.2013, 17:22)
Лондон

Снимка: © БГНЕС

Нова кампания на Острова срещу българи и румънци - сравнени с хлебарките

Ивайло Калфин писа на британския евродепутат и лидер на Британската партия на свободата (ЮКИП) Найджъл Фараж по повод ксенофобски материали, разпространявани сред живеещите в Обединеното кралство, съобщиха от офиса на евродепутата Ивайло Калфин. Поводът е получена информация от български студент във Великобритания за листовка срещу българите и румънците, оформена със знаците на ЮКИП.

"Нямам думи да опиша този абсурден и ксенофобски материал, подписан от вашата политическа партия", пише Калфин. Листовката показва снимка на мъж с надпис "Румънците претендират, че изглеждат така. Българите изглеждат също така, но с по-странни очи". Под нея има снимка на хлебарка с надпис: "Отидохме да проверим на място и установихме, че те изглеждат така - отвратителни, слаби чуждоземни насекоми". В писмото си Калфин настоява лидерът на Партията на свободата да потвърди авторството на листовката или ясно и публично да се разграничи от съдържанието й.

В отговор, изпратен днес до Ивайло Калфин, Найджъл Фараж отхвърля авторството върху агитационния материал. От ЮКИП смятат, че става въпрос за иронизиране на партията и изразяват съмнения, че листовката изобщо е разпространявана физически.

"Партията явно използва вдигането на ограниченията за работа на българи и румънци от 1 януари, като плаши, че те ще заемат работните места, социалните помощи и жилищата на британците, което беше потвърдено и в днешното изказване на лидера й Найджъл Фараж в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

След като Фараж си прави популярност на наш гръб, не е изненада, че сбърканите му аргументи се хиперболизират. Интересно, ако не бяхме ние, на какво щеше да се крепи кампанията му", коментира Калфин.

Той добави, че "независимо дали те са автори на точно тази брошура или не, факт е, че непрекъснато заплашват британските граждани с българите и румънците, които "не били лоши хора", но имали всички основания да напускат страните си и да отиват във Великобритания. Тези внушения се правят напълно голословно и без никакви факти".

Това не е първата размяна на мнения между Калфин и Фараж по повод българите във Великобритания. През март Ивайло Калфин влезе в пряк словесен дуел с британския евродепутат в пленарната зала на ЕП.

Тогава Фарадж призова ЕС да скъса политическите отношения с България и Румъния, защото са просмукани от престъпност и корупция и отново повтори заплахите за имигрантска вълна. Калфин му опонира, представяйки данни, според които на всеки 2000 граждани във Великобритания се пада един българин, а в град от 100 000 жители - 50. Един от 600 безработни е българин. "Това ли вие наричате натиск? Румънските и българските студенти харчат всяка година 30 млн. паунда за учебни такси и за издръжката си. Нима това говори за натиск?", попита Калфин.

Преди две седмици българският евродепутат изпрати открито писмо до британския министър-председател Дейвид Камерън, в което протестира срещу плановете на правителството му за въвеждане на мерки срещу трудовите имигранти от ЕС, която се мотивира с отпадащото от 1 януари ограничение за работа на български и румънски граждани.

Oще: българи  великобритания  еп  ес  ивайло калфин  кампания  найджъл фараж  румънци 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

17 Мина | 12.12.201319:38

Във всеки случай- браво на Калфин!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

16 Мина | 12.12.201319:33

Егати! На тия и вълна от хлебарки им е малко! Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2011, 22:29

15 Петър Николов | 12.12.201314:28

Понякога си мисля, че този Калфин ще излезе единствения политик, който има нещо като сърце и чест.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 14:20

14 Илияна Т. | 12.12.201312:54

Доста удачно, бих казАла...видиш ли един на светло, значи и други се крият някъде в тъмното, търъдъдъм
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2011, 12:52

13 Krasimir Hristozov | 12.12.201312:25

Брошурката е забавна, на ниво студентски хумор, естествено. Очевидно е, че е насочена срещу UKIP, а не срещу българите и румънците. Странно е евродепутат да не го разбере.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

12 John Smith | 12.12.201311:23

"освен измамата не съществува друго налично средство пред бездната на икономическата разруха."-- Много щастлив
Това да не е еврейска поговорка Въпрос
Шегувам се, нищо лично.
Та сподели мнението си за печатането на пари от гледна точка на либертарианец. Златен стандарт ли? Що ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

11 Georgi Tashev | 12.12.201311:11

Хостел, а какво общо има това със статията, освен че споменаваш Великобритания?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

10 Citizen X | 12.12.201310:44

Много добре казано, Левит!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

9 Levitt Hostel | 12.12.201310:35

В Европа има заразени от социализъм и изгубени за бъдещето поколения. Тези поколения живеят със спомените от миналото и с предразсъдъците, че ,,все още са велики нации". Великобритания е най- яркия пример за това, като икономическите данни рязко контрастират с усещането за величие. Великобритания е абсолютен рекордьор по притежание на дълг, като една трета от жителите на Великобритания , притежатели на дълг, през времето на целия си живот няма да могат да върнат дължимото. Притежанието на подобен дълг става възможно благодарение на глобализацията и свободното движение на капитали. Европейският съюз е преди всичко икономически проект, проект за възвръщането на конкурентноспособността на европейските икономики. Европа е технологично изостанала; няма нито една европейска компания в първите технологични десет. В Европа има силни синдикати, минимално заплащане,лимитиран работен ден и изключително високи данъци. Европа плюс Русия и Украйна е с население от 680 млн.
В Китай няма синдикати, средното възнаграждение за ден е 5 долара и има нелимитиран работен ден, а като население е три пъти повече от живеещите на континента Европа.
Правилото е просто, инвестициите отиват там където има възвръщаемост и
пазари, където има конкуретна работна сила. Исканията за въвеждане на ограничения по отношение на свободното предвижване в рамките на ЕС определено не действат в посока възвръщане на конкурентноспсобността на Европа. Нито една отделна държава в Европа не представлява интерес за инвеститорите. Щедрите социални системи в Европа продължават да съществуват чрез имитирането на нови дългове, а при свърхзадлъжняването от изключителна важност е управлението на риска по обслужването на тези дългове, които са в пряка зависимост от конкурентността на съответната икономика. При липса на конкуретност рискът от обслужването на задълженията се увеличават пропорционално с намаляването на конкуретността, като в същото време лихвите се увеличават. Презумпцията е ясна, при по- неконкурентна и неработеща икономика рискът от невъзможност за обслужване на кредитите се увеличава, с което се увеличават и лихвите. От няколко години Великобритания прикрива загубата на конкурентност чрез ускорено печатане на пари, вследствие на което се появяват ,,балони", т.е индустрии с изкривена и нереалистична пазарна стойност. Такъв ,,балон" съществува и в САЩ по отношение на бизнес имотите, като причините са същите - агресивното печатене на пари без стойност.
Проблемът при този модел е, че в един момент икономиките, които прибягват до печатенето на пари за вливане на ликвидност в икономиките си ще трябва да започнат да разплащат в реални стойности, което ще девалвира стойността на тези валути , респективно и спестяванията на притежателите им. Другият начин за борбата със свръхзадлъжняването е стимулирането на инфлация, като средството отново е печатането на пари. Националните банки започват агресивно печатане на пари, като по този начин девалвират изкуствено стойността както на стоките, така и на труда, а също и на активите на своите граждани. Държавите, които прилагат това средство за решаване на икономическите си проблеми разчитат не на хитростта, а на размера и мащабите на измамата. Разчитат на това, че дори измамата да бъде разкрита и изобличена
никой няма да протестира срещу нея, съзнавайки следствията от нейното
разкриване - а именно; че освен измамата не съществува друго налично средство пред бездната на икономическата разруха.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 13:49

8 automoto | 12.12.201310:23

брошурата е истинска. Има и плакати(100x70), които са с подобен атртуорк но без описанието. разлепени са на при влизане в UK с фериобот от Calais(fr) - Dover(uk)
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани