68% от българите смятат, че финансовата ситуация на домакинството им се е влошила, докато средното за ЕС е 34%, установява проучване на "Евробарометър" | webcafe.bg
newscafe

Българите без розови очила за настояще и бъдеще

Webcafe.bg
30.08.2010, 10:19 (обновена 30.08.2010, 10:52)
българи

Снимка: © БГНЕС

Повече от половината българи оценяват като лошо личното си положение, докато средното за ЕС е 30%

68% от българите смятат, че финансовата ситуация на домакинството им се е влошила, докато средното за ЕС е 34%, установява проучване на "Евробарометър". Повече от половината - 53%, оценяват като "лошо" личното си положение, докато за 27-те страни в ЕС средното е 30%.

Всеки четвърти в България очаква влошаване на финансите на домакинството си до май 2011 г., но  песимистите са намалели спрямо есента на 2009 г., когато са били 36%.

За разлика от оптимизма, който очевидно установява проучването в ЕС, където средно 64% от гражданите смятат, че финансите на домакинството им са добре, в България така мислят само 29%.

52% от европейците твърдят, че положението с работата им е добро спрямо 34% от българите.

Проучването, чиито данни бяха огласени сега, е проведено през май - т.е. в пика на дълговата криза. За целта от TNS BBSS са били анкетирани 1000 българи при общо 26 641 жители от 27-те страни от ЕС.

Внушителните 94-95% от българите са оценили като лошо състоянието на националната си икономика и заетостта (срещу 77% и 83% средно за ЕС) и едва 4% я смятат за добра - срещу 22% средно в ЕС.

Макар че са песимисти като цяло за националната икономика, българите твърде оптимистично преценяват икономиката на 27-те - 42% я смятат за добра, докато средното в ЕС е 22%.

Разминават се и очакванията за следващите 12 месеца - в България 39% очакват подобряване и 6% влошаване в света, но средното в ЕС за двете групи е 23% и 30%. Повече от половината (55%) европейци са притеснени, че тепърва предстои най-лошото на трудовия пазар, докато българите песимисти са 30%.

Сериозни различия между българи и европейци има и по въпроса: "Необходимо ли е да се увеличи дефицитът в държавния бюджет с цел създаване на нови работни места по време на криза?". Всеки трети българин е съгласен, а 22% не приемат това да се направи, докато в Германия например "против" се обявяват 52%.

Единствените данни, които до голяма степен се припокриват и за България, и за ЕС като цяло са на въпроса "Готови ли сте сега да понижите жизнения си стандарт, за да се гарантира бъдещето на следващите поколения". Разделението в отговорите е характерно и у нас - 43% на 43%, и в Европа.

Oще: българия  домакинство  евробарометър  ес  проучване  финанси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.