Евро в Латвия, отворен пазар на труда | webcafe.bg
newscafe

Евро в Латвия, отворен пазар на труда

Webcafe.bg
01.01.2014, 11:44 (обновена 01.01.2014, 13:57)
Евро

Латвия стана 18-ата страна в ЕС, която въведе еврото в обращение от 1 януари 2014 г. Прибалтийската република, която в последните години беше в ЕRM - механизмът, известен като чакалня за еврозоната, смени националната си валута лата с единната европейска.

През декември на сградата на Европейската комисия в Брюксел беше окачен огромен банер, на който на английски, френски и латвийски пишеше: "Латвия, добре дошла в еврозоната".

Латът и еврото ще са в обращение до средата на януари, като рестото ще се връща в евро. Латът ще престане да бъде законно платежно средство от 15 януари 2014 г.

Въвеждането на еврото в Латвия струва около 70 млн. лата или 107 млн. евро, половината от които бяха поети от ЕС.

Според последните проучвания на общественото мнение около 40% от латвийците одобряват идеята. През изминалата 2013 г. в страната се проведе акция "Честно въвеждане на еврото", в която търговците бяха призовани да не използват присъединяването към еврозоната за повишаване на цените.

Латвия е страната от ЕС с най-висок ръст на БВП, като в две поредни години - 2011 и 2012 г., има растеж по над 5%.

Падат ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на Острова

От 1 януари паднаха ограниченията на трудовия пазар на Великобритания за българи и румънци. Предвид факта, че за м.г. около 8000 до 10 000 български граждани са потърсили работа законно в Обединеното кралство,от българското посолство заявиха наскоро пред bTV, че няма основание т.г. числото да е различно.

Вече отпада изискването да подадеш документите, когато те върнат, да дадеш допълнителните документи и след това да изчакаш административната процедура, за да получиш разрешение за работа.

Всъщност ограниченията за трудовия пазар за българи и румънци отпадат общо в 10 страни от ЕС - Австрия, Белгия, Германия, Италия, Холандия, Люксембург, Малта, Франция, Великобритания и Ирландия.

Без хората с двойно гражданство, статистиката показва, че в 64-милионна Великобритания живеят около 57 000 българи.

Бившият вътрешен министър Джак Стро призна, че през 2004 г. е била допусната огромна грешка. Прогнозите са били за 15 000 поляци и други източноевропейци, които да се насочат към Великобритания, а те са се оказали много повече.

Кореспондентът на BBC в Букурещ отбелязва, че автобусните компании не планират допълнителни курсове, а самолетните билети до Лондон не са разпроданени, както беше обявено от британски медии, предаде БНР.

Oще: великобритания  гърция  евро  ес  латвия  пазар на труда  председателство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани