САЩ и Европа взеха на мушка картелите на Apple за е-книги | webcafe.bg
newscafe

САЩ и Европа взеха на мушка Apple заради е-книги

Webcafe.bg
12.04.2012, 14:30 (обновена 12.04.2012, 14:53)
книги, жена

Снимка: © Getty Images

САЩ и Европа взеха на прицел картелите на Apple с най-големите издатели за цените на е-книгите

Министерството на правосъдието на САЩ и няколко щата заведоха дело срещу Apple и петима издатели на книги в сговор за цените на е-книгите. Издателите са Penguin, Macmillan, HarperCollins, Hachette SA и Simon & Schuster, като последните трима са сключили извънсъдебно споразумение с американските власти.

Целта на картелирането е била цените на електронните книги да се установят на равнище по-високо от $9.99.

Антимонополното разследване е инициирано още м.г. Властите нееднократно са предупреждавали компанията за възможни съдебни преследвания, но преговорите между двете страни за решаване на проблема са завършили с неуспех. 

В иска се посочва, че преди да пусне iPad от първо поколение Apple се е договорила с петте издателства да поддържат високи цени на книгите в iTunes Store срещу 30% комисиона от продажбите.

Европа също взе на мушка Apple

Обвинението е дeн след като Европейската комисия съобщи, че Apple и четири издателски компании са готови да уредят чрез извънсъдебно споразумение разследване за нарушаване на правилата за защита на конкуренцията при търговията с електронни книги.

Три от тези компании присъстват и в американското обвинение: Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre, както и германската Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck. 

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния заяви, че преговорите за евентуално споразумение са били "плодотворни", предупреждавайки обаче, че Комисията все още не е решила дали да приеме предложението.

Apple срещу Amazon

Американското обвинение посочва, че компанията е предприела този ход в отговор на успеха на Amazon с продажбата на книги под $10 за брой. Съмненията са, че Apple е гарантирала 30% комисиона за всяка продадена книга.

Apple и Macmillan няма да водят помирителни разговори с Министерството на правосъдието и ще настояват, че ценовите споразумения просто са подобрили конкуренцията на пазар, доминиран от Amazon.

Според главния прокурор на Ню Йорк Ерик Холдър на всеки три месеца е имало тайни срещи между Apple и издателите.

"От лятото на 2009 г. директорите на компаниите са работили съвместно, за да премахнат конкуренцията сред магазините за електронни книги, като са вдигнали цените за потребителите. В резултат на тази конспирация, смятаме, че потребителите са платили милиони долари в повече за някои от най-популярните заглавия", обясни Холдър.

Разследването даже открило, че един от изпълнителните директори е отишъл толкова далеч, че е окуражавал търговец на дребно да "накаже" друг търговец, че не се е присъединил към договорката.

Тайното споразумение е, че авторите и продавачите на електронни книги трябва да направят отстъпка от 30% за всяка продажба. По тази схема, известна като "агенционен модел", предимно издателите, а не толкова продавачите, определят цените, давайки на самите себе си и на Apple възможността да ги продават по-скъпо.

За разлика от тази схема, практиката на Amazon, е да дава на авторите и издателите на книги по-голяма гъвкавост да определят цените на книгите си.

Oще: amazon  apple  европа  ек  е-книги  издатели  картел  книги  комисиона  пазар  сащ  търговец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани