САЩ и Европа взеха на мушка картелите на Apple за е-книги | webcafe.bg
newscafe

САЩ и Европа взеха на мушка Apple заради е-книги

Webcafe.bg
12.04.2012, 14:30 (обновена 12.04.2012, 14:53)
книги, жена

Снимка: © Getty Images

САЩ и Европа взеха на прицел картелите на Apple с най-големите издатели за цените на е-книгите

Министерството на правосъдието на САЩ и няколко щата заведоха дело срещу Apple и петима издатели на книги в сговор за цените на е-книгите. Издателите са Penguin, Macmillan, HarperCollins, Hachette SA и Simon & Schuster, като последните трима са сключили извънсъдебно споразумение с американските власти.

Целта на картелирането е била цените на електронните книги да се установят на равнище по-високо от $9.99.

Антимонополното разследване е инициирано още м.г. Властите нееднократно са предупреждавали компанията за възможни съдебни преследвания, но преговорите между двете страни за решаване на проблема са завършили с неуспех. 

В иска се посочва, че преди да пусне iPad от първо поколение Apple се е договорила с петте издателства да поддържат високи цени на книгите в iTunes Store срещу 30% комисиона от продажбите.

Европа също взе на мушка Apple

Обвинението е дeн след като Европейската комисия съобщи, че Apple и четири издателски компании са готови да уредят чрез извънсъдебно споразумение разследване за нарушаване на правилата за защита на конкуренцията при търговията с електронни книги.

Три от тези компании присъстват и в американското обвинение: Simon & Schuster, Harper Collins, Hachette Livre, както и германската Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck. 

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния заяви, че преговорите за евентуално споразумение са били "плодотворни", предупреждавайки обаче, че Комисията все още не е решила дали да приеме предложението.

Apple срещу Amazon

Американското обвинение посочва, че компанията е предприела този ход в отговор на успеха на Amazon с продажбата на книги под $10 за брой. Съмненията са, че Apple е гарантирала 30% комисиона за всяка продадена книга.

Apple и Macmillan няма да водят помирителни разговори с Министерството на правосъдието и ще настояват, че ценовите споразумения просто са подобрили конкуренцията на пазар, доминиран от Amazon.

Според главния прокурор на Ню Йорк Ерик Холдър на всеки три месеца е имало тайни срещи между Apple и издателите.

"От лятото на 2009 г. директорите на компаниите са работили съвместно, за да премахнат конкуренцията сред магазините за електронни книги, като са вдигнали цените за потребителите. В резултат на тази конспирация, смятаме, че потребителите са платили милиони долари в повече за някои от най-популярните заглавия", обясни Холдър.

Разследването даже открило, че един от изпълнителните директори е отишъл толкова далеч, че е окуражавал търговец на дребно да "накаже" друг търговец, че не се е присъединил към договорката.

Тайното споразумение е, че авторите и продавачите на електронни книги трябва да направят отстъпка от 30% за всяка продажба. По тази схема, известна като "агенционен модел", предимно издателите, а не толкова продавачите, определят цените, давайки на самите себе си и на Apple възможността да ги продават по-скъпо.

За разлика от тази схема, практиката на Amazon, е да дава на авторите и издателите на книги по-голяма гъвкавост да определят цените на книгите си.

Oще: amazon  apple  европа  ек  е-книги  издатели  картел  книги  комисиона  пазар  сащ  търговец 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани