Пътуваме свободно в чужбина и с дългове | webcafe.bg
newscafe

Пътуваме свободно в чужбина и с дългове

Webcafe.bg , Сп. "Правен свят"
07.04.2011, 17:41 (обновена 07.04.2011, 17:46)
съд

Скоро и данъчните, и кредиторите няма да могат да спират длъжниците с над 5000 лева да излизат в чужбина...

Конституционният съд (КС) е отменил забраната за пътуване заради дълг. Тя няма да се налага нито за ЕС, нито за останалите страни по света, съобщи списание "Правен свят" на сайта си.

Решението е взето, но не е обявено официално, защото още не са готови особените мнения на трима конституционни съдии. Те са гласували против отпадането на забраната. Други осем са били "за" премахването на текста в Закона за българските лични документи, който позволява да бъдеш спрян на границата, защото имаш дълг от над 5000 лв.

След като решението на КС бъде обявено и публикувано в Държавен вестник, МВР вече няма да изпълнява исканията на съдебните изпълнители за налагане на забрана за пътуване. В момента по искане на данъчните на всеки гражданин със задължения от над 5000 лв. може да бъде наложена забрана да напуска страната. Същото се случва и с членовете на ръководствата на компании, които имат дългове над тази сума. МВР дори може да откаже да издаде задграничен паспорт на тези хора.

Забраната за пътуване се налага, в случай че фирмата или гражданинът не са предоставили на Националната агенция за приходите обезпечение за главницата и лихвите на сумата, която дължат. Същото може да се случи на всеки, който има да дава пари на частно лице - гражданин или фирма. Изискването отново е сумата да е над 5000 лв. и да не е обезпечена.

С решението на КС обаче няма да отпаднат вече наложените забрани за пътуване заради дълг. Така засегнатите трябва да ги обжалват в съда. Само преди два дни Върховният административен съд (ВАС) отвори пътя за успех на тези дела. Той излезе със задължително за всички магистрати в страната тълкувание, че трябва да отменят ограничителните мерки, наложени заради дълг, тъй като противоречат на европейска директива.

Oще: 5000 лева  дълг  кс  нап  пътуване  чужбина 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани