Пътуваме свободно в чужбина и с дългове | webcafe.bg
newscafe

Пътуваме свободно в чужбина и с дългове

Webcafe.bg , Сп. "Правен свят"
07.04.2011, 17:41 (обновена 07.04.2011, 17:46)
съд

Скоро и данъчните, и кредиторите няма да могат да спират длъжниците с над 5000 лева да излизат в чужбина...

Конституционният съд (КС) е отменил забраната за пътуване заради дълг. Тя няма да се налага нито за ЕС, нито за останалите страни по света, съобщи списание "Правен свят" на сайта си.

Решението е взето, но не е обявено официално, защото още не са готови особените мнения на трима конституционни съдии. Те са гласували против отпадането на забраната. Други осем са били "за" премахването на текста в Закона за българските лични документи, който позволява да бъдеш спрян на границата, защото имаш дълг от над 5000 лв.

След като решението на КС бъде обявено и публикувано в Държавен вестник, МВР вече няма да изпълнява исканията на съдебните изпълнители за налагане на забрана за пътуване. В момента по искане на данъчните на всеки гражданин със задължения от над 5000 лв. може да бъде наложена забрана да напуска страната. Същото се случва и с членовете на ръководствата на компании, които имат дългове над тази сума. МВР дори може да откаже да издаде задграничен паспорт на тези хора.

Забраната за пътуване се налага, в случай че фирмата или гражданинът не са предоставили на Националната агенция за приходите обезпечение за главницата и лихвите на сумата, която дължат. Същото може да се случи на всеки, който има да дава пари на частно лице - гражданин или фирма. Изискването отново е сумата да е над 5000 лв. и да не е обезпечена.

С решението на КС обаче няма да отпаднат вече наложените забрани за пътуване заради дълг. Така засегнатите трябва да ги обжалват в съда. Само преди два дни Върховният административен съд (ВАС) отвори пътя за успех на тези дела. Той излезе със задължително за всички магистрати в страната тълкувание, че трябва да отменят ограничителните мерки, наложени заради дълг, тъй като противоречат на европейска директива.

Oще: 5000 лева  дълг  кс  нап  пътуване  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани