Очаква се БНБ да обяви какво е състоянието на КТБ | webcafe.bg
newscafe

Очаква се БНБ да обяви какво е състоянието на КТБ

Webcafe.bg
20.10.2014, 08:34 (обновена 20.10.2014, 08:56)
ктб протест

Снимка: © webcafe.bg

Очаква се до 20 ноември да се реши съдбата на КТБ

Очаква се днес да станат ясни резултатите от одитните доклади за състоянието на КТБ и дъщерната й банка „Виктория", от които зависи какво ще е бъдещето на банката. На одиторите беше даден срок до 20 октомври да приключат с работата си. До 20 ноември трябва да бъде взето решение какво ще се случи с КТБ - дали лицензът на банката ще бъде отнет или ще бъде оздравена.
Преди дни финансовият министър обяви, че не е необходимо ново удължаване на специалния надзор на банката. В края на септември Европейската комисия стартира досъдебна процедура срещу България заради неизплащане на гарантираните влогове.

През изминалата седмица от австрийския фонд EPIC, който представлява тримата основни акционери на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), заявиха, че са готови да преструктурират и оздравят банката.

По-късно от БНБ публикуваха информация, според която австройският фонд не е представил документи, че представлява всички основни акционери, а единствено документи, подписани от „Бромак" ЕООД. „По този повод БНБ вече е обърнала внимание, че във връзка с медийните публикации, свързани с разследване за пране на пари и други престъпления срещу собственика на "Бромак" ЕООД Цветан Василев, следва да се имат предвид изискванията за надеждност и пригодност, на които трябва да отговарят лицата, които пряко или косвено притежават или придобиват акции на банка, съгласно българското и европейското законодателство", съобщи БНБ. От централната банка отричат и да са представени планове и варианти за оздравяване на двете затворени банки.

През миналата седмица се появи и информация за документа, който българското правителство изпраща в ЕК във връзка с наказателната процедура заради КТБ. В него се посочва, че вложителите ще получат достъп до влоговете си до средата на декември.

Oще: банка  банка виктория  банки  бнб  бромак  виктория  ктб  одит  цветан василев  централна банка 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани