Кушлев запорира имоти за над 2 млн. на Гюнай Сефер | webcafe.bg
newscafe

Кушлев запорира имоти за над 2 млн. на Гюнай Сефер

Webcafe.bg
30.09.2010, 14:50 (обновена 30.09.2010, 15:14)
гюнай сефер, митхат табаков

Гюнай Сефер и Митхат Табаков са обвинени и за документни измами, извършени по повод на две обществени поръчки

Комисията „Кушлев" е наложила запор на имущество на Гюнай Сефер в размер на 2 284 230 лв., съобщи пред журналисти председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев.

Запорът е наложен с решение на Силистренския окръжен съд. Комисията ще внесе и искове за запориране на друго имущество, за което Сефер не може да докаже как е придобито. Бъдещият иск срещу Гюнай Сефер, ще е за 8 832 504 лева.

По думите на Кушлев Гюнай Сефер притежавал два апартамента на атрактивни места в София, 23 недвижими имота, 23 автомобила, голям имот в Дулово - където има работилница, лаборатория, 6 склада за тютюн.

Запор е наложен и върху всички банкови сметки на Гюнай Сефер и на семейството му. Запорирани са и дяловете, които депутатът има в 7 дружества.

"Ние прилагаме закона еднакво и справедливо за всички, независимо от техния обществен или политически статут", категоричен бе Стоян Кушлев. Той обясни разликата между запорираното имущество и това, за което ще бъде заведен иск с факта, че с другото имущество Гюнай Сефер вече се е разпоредил предварително, преди комисията да бъде сезирана от прокуратурата.

"При него разликата е много голяма. Той не може да докаже имущество в размер около 17 хиляди минимални работни заплати", обясни още Стоян Кушлев.

Комисията е дала възможност да покаже необходимите доказателства за имуществото си. В 14 дневен срок той трябвало да представи декларация, но Сефер не изпълнил това изискване.

Гюнай Сефер е депутат от парламентарната група на ДПС от 2009 година. Той е член на Комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите в НС.

Името на Гюнай Сефер се върти от два дни в медийното пространство покрай делото срещу бившия директор на НАП Мария Мургина. На съдебното заседание бившият териториален директор на НАП Силистра Милена Цолчовска разказа, че Гюнай Сефер я заплашвал с уволнение, след като започнали данъчни ревизии на 4 от фирмите му.

Срещу депутата от ДПС се води и дело в СГС. Той заедно с Митхат Мехмед Табаков, както и Росица Василева Милчева и Веско Николов Пачкински са обвинени в за документни измами, извършени по повод на две обществени поръчки. Става въпрос за построяване на общо един път от 7 км. и 300 м., свързващ село Окорш с централния път от Шумен до Силистра. Чрез престъплението са присвоени 337 945,55 лева, а реално изграденият път е 1 км. и 700 м. и не отговаря на проекта.

Министър Цветан Цветанов и председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев подписаха днес междуведомствено споразумение. То е в областта на използването на защитената връзка на Европол SIENA за обмен на данни между службите за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност на държавите членки на Европейския съюз.

Споразумението дава възможност на комисията чрез вътрешното ведомство да получава информация за имоти на българи в ЕС, купени с пари, придобити по престъпен начин. Информацията ще идва по защитен канал на Европол. Вече са набелязани такива имоти и те са основно в Белгия и Холандия. Парите са спечелени предимно от проституция.

След подписването на споразумението вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветнов припомни, че до 15 октомври ще излезе становището на Венецианската комисия за подготвяните промени в Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.

Цветанов заяви, че след като стане ясно окончателното мнение на евроекспертите приемането на този закон ще бъде един от приоритетите в работата на Народното събрание до края на годината.

Oще: гюнай сефер  запор  комисията кушлев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

1 koncentratico | 30.09.201021:31

Аз предлагам Кушлев да се хвали само с платежните нареждания към бюджета.
Като нещо бъде наистина прибрано след присъда да заповяда да ги покаже. Тогава може и да го поздравим!

А Борисов да започва санкциите за тези които продължават да говорят в бъдеще неопределено! Все пак публично заяви, думата ЩЕ да се спре да се употребява.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани