Пак пишат по-високи глоби за алкохол и цигари на деца | webcafe.bg
newscafe

Пак по-високи глоби за алкохол и цигари на деца

Webcafe.bg , по "Стандарт", агенция "Фокус" и "24 часа"
02.11.2011, 11:44 (обновена 02.11.2011, 12:26)
Деца на пикнин

Край на изоставянето на деца в домове - правим мрежа от приемни семейства

Тройно по-високи глоби за търговци, които продават алкохол и цигари на непълнолетни предвижда новият закон за детето, който подготвя Министерството на труда и социалната политика. В проекта се предвижда собствениците на заведения, в които се сервира алкохол на лица под 18-годишна възраст, да бъдат глобявани с до 7000 лв. 

При повторни нарушения търговските обекти ще бъдат затваряни, съобщи Валентина Симеонова, зам.-министър на труда. Целта на по-строгите санкции е да направи търговците по-дисциплинирани, за да спазват забраната за продажба на алкохол и цигари на деца, която съществува и сега. В момента санкцията е 2000 лв. и не плаши - нарушителите плащат и продължават да продават алкохолни напитки на деца.

На 11 ноември новият закон ще бъде публикуван на сайта на социалното министерство и започват публични обсъждания в различни градове в страната. На 15 ноември ще има кръгла маса под егидата на Цецка Цачева в Народното събрание.

Законът трябва да влезе в сила от 2013 г. Оттогава ще се забрани изоставянето в домове на деца до 3-годишна възраст. Изграждаме мрежа от приемни семейства, които да отглеждат тези деца до тяхното осиновяване, обясниха от социалното министерство. В страната вече има около 800 одобрени приемни семейства.

От 1000 до 5000 лева са предвижданите глоби за оставяне на дете без надзор в подготвения нов Закон за детето. Предвидено е да се засили превенцията по случаите на оставяне на деца без надзор, а глобите да се налагат съобразно възрастта на детето, което системно се оставя без родителски контрол.

Край на домовете за изоставяне на деца до 3 години

Според текстовете в закона настаняването на изоставени деца до 3 години няма да става вече в социални домове, а само в приемни семейства. Предвижда се създаване на мрежа от такива приемни семейства, чиято дейност ще е предоставянето на семейна грижа за бебета.

Проект за 15 млн. евро, който реализира Агенцията за социално подпомагане в 80 общини, цели увеличаването на броя на приемните семейства. За последната година те са нараснали с 271. 115 общини вече са заявили, че ще участват в проекта и ще подготвят приемни семейства.

Революционната промяна, която забранява изоставянето на бебета и малки деца до 3 г. в домове, дава шанс на родители, които преценят, че не могат да се грижат за тях, временно да ги дават на близки или в приемни семейства. Ако решението им е завинаги, децата ще се дават автоматично за осиновяване.

Малките деца ще се настаняват в специлиазирана институция или в защитено жилище само ако са с тежки увреждания и се нуждаят от постоянни медицински грижи.

Сега в домовете за медико-социални грижи са настанени 1000-1100 деца до 3 г. , което значе, че са нужни приблизително толкова приемни семейства. Обучени са вече 794 двойки, като 639 се грижат за изоставени. Сред тях - и девет приемни ромски семейства. Приемната грижа е най-популярна в Шумен, Търговище, Варна, Габрово, Добрич, Монтана, Пазарджик, Разград, Русе, Стара Загора и София.

Още промени

Джипитата и наблюдаващите бременността лекари ще бъдат задължени при най-малкото съмнение за риск от изоставяне на бебето да информират отделите за закрила на детето в социалните служби. Ако не го направят, ще бъдат глобени.

Целта е експертите там да разговарят с бъдещата майка отрано и да преценят причините за това решение. Ако просто е притеснена, че близките й не я подкрепят, социалните ще й посредничат за връзки с общината, която евентуално да й осигури жилище.

Ще се увеличат центровете "Майка и бебе", където несигурни и изпаднали в затруднение жени ще имат шанс за подкрепа няколко месеца, докато се намери по-трайно решение.

При раждане на дете с увреждане главният лекар на отделението се задължава незабавно да уведоми социалните. Информирането на родителите ще става в присъствието на психолог или друг специалист, подготвен за предизвикателството.

Лекарите, сестрите, акушерките, санитарите в родилното се задължават да положат усилия да убедят родителите да не изоставят детето. Представителят на социалната служба и лекар от родилното ще трябва да обяснят на родителите какво да очакват при отглеждането на детето според състоянието му, както и да ги ориентират за всички услуги, които могат да използват за облекчение.

Законът забранява боя

Боят се забранява категорично като възпитателно средство.

Дете, което има непреодолим конфликт с родител, ще може да се оплаче на социалните и да разчита на подкрепа. В такива случаиведнага ще му бъде назначен т.нар. особен представител, който е длъжен да прецени основанията на детето и да го защити.

Ако майката не полага достатъчно грижи за хигиената на детето си, неглижира го, праща го мръсно и мърляво на училище, не го храни добре и не се интересува от нормалния му социален живот, това ще се смята за форма на насилие. 37%, или 802 от общо 2155 случая на насилие миналата година били точно такива, което е с 500 повече в сравнение с 2009 г.

Когато се прецени, че пренебрегването е заплаха за здравето и живота на детето, ще се отнемат родителски права. В закона се описват детайлно задълженията на майката и бащата да готвят, да чистят, да играят с детето, да обсъждат с него проблемите, които го вълнуват, да му обясняват за секса, да му казват, че го обичат.

В случаи на насилие се дава възможност за спешно извеждане на детето от семейството. Срокът за това е 10 дни от издаването на заповед от социалната дирекция.

Държавната агенция за закрила на детето ще стане комисия към МС. Тя само ще контролира политиките за децата.

Цялата отговорност за практическата грижа за малките ще е на Агенцията за социално подпомагане, както е и в момента.

Oще: глоби  деца  закон  изоставяне  осиновяване  приемни родители  проект  санкции 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани