Eлектронното гласуване тръгва пробно на изборите догодина | webcafe.bg
newscafe

Eлектронното гласуване тръгва пробно догодина

Webcafe.bg
27.09.2010, 16:11 (обновена 27.09.2010, 16:44)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Управляващите все пак ще склонят на гласуване онлайн - първо пробно, после...

Тази седмица започват консултации между парламентарните групи относно Изборния кодекс и предстоящото му внасяне в деловодството на парламента. В него е предвидена възможността за гласуване онлайн.

Преди ден председателят на комисията по подготовката на новото изборно законодателство Искра Фидосова съобщи, че на изборите догодина пробно ще бъде въведено електронното гласуване. 

"Това е предложение от групата на ГЕРБ. Нашата идея е да тестваме на следващите избори за президент и местни избори гласуването дистанционно по електронен път през интернет", обясни тя по БНР.

За целта депутатите са проучили опита на страни, където е въведено дистанционно електронно гласуване - Естония, Швейцария, Испания. "В тези страни е предвидено, че избирателят може да гласува и да упражни правото си на глас 2 или 3 пъти електронно. Т. е. дори първия път някой да е отишъл при него, в стаята му, до компютъра му и да го е принудил да даде гласа си за определена партия или кандидат, той може да го промени.

И още нещо много важно - ние сме предвидили при този проект, че в деня на изборите избирател, който реши да промени дадения вече по електронен път дистанционно вот или ако установи, че някой е злоупотребил с неговата смарт-карта или код, който ще му бъде даден, той може да се откаже от гласуването, което е направил по интернет, и да пусне хартиена бюлетина ...", обясни Искра Фидосова.

Тя направи уговорката, че на изборите догодина за президент и местни власти ще бъде подготвен  пилотен проект за онлайн гласуване.

Ние предвидихме и предложихме в този изборен кодекс едни нови правила, които са важни за гласуването на съотечествениците ни зад граница, каза още тя.

"Даваме един дълъг срок от около 3 месеца веднага след като се обяви и се определи датата за следващите избори българите в чужбина да могат електронно, дистанционно, по интернет да заявят на сайта на съответното дипломатическо или консулско представителство, че желаят да гласуват и да посочат къде, т. е. в кой район се намират. Идеята е българската държава да има достатъчно време по тези данни да види къде е необходимо разкриване на секции, да организира това разкриване, да намери помещения със задължителното участие и присъствие на държавата, така че в изборния ден да могат българските граждани в чужбина да отидат и да упражнят своя вот в удобно за тях място", посочи Фидосова.

По думите й предвидени са много подробно разписани правила за разкриване на секционните избирателни комисии в чужбина и за гласуването там. "За първи път въвеждаме принципа в чужбина за сформиране на секционна комисия, който се използва и в Република България - представители от всички парламентарно представени и представени в Европейския парламент партии и коалиции, задължителното присъствие и участие на държавата, засилен контрол от страна на държавата.

При приключване на изборния ден и при преброяване на бюлетините и оформяне на изборните резултати сме предвидили текст, с който задължаваме секционните комисии в чужбина незабавно да сканират избирателните списъци и протоколите и да ги изпратят в ЦИК, за да не се получат тези нарушения, които констатирахме м.г. при провеждане на парламентарните избори в Турция. Така че всичко това много подробно в момента е разписано и тук имаме подкрепата на почти всички парламентарни групи по тези текстове", съобщи Фидосова.

Oще: герб  електронно гласуване  изборен кодекс  интернет  искра фидосова 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.